Menu
Slovakias statsminister Eduard Heger er felt i en mistillitsvotering. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Slovakias regjering felt i mistillitsforslag

Slovakias koalisjonsregjering ledet av statsminister Eduard Heger tapte torsdag kveld en mistillitsavstemning i landets nasjonalforsamling.

Av NTB | 15.12.2022 19:36:51

Politikk: Forslaget fikk 78 stemmer, to mer enn det som kreves, i nasjonalforsamlingen som har 150 seter.

Det liberalistiske partiet Frihet og solidaritet, som ba om avstemningen, trakk seg fra koalisjonsregjeringen i september. Regjeringen mistet da flertallet.

Partiets leder, Richard Sulik, anklager regjeringen for inkompetanse og for å ha bremset arbeidet mot korrupsjon. Han sa det var uunngåelig at regjeringen falt, og han avviste et tilbud om kompromiss fra regjeringens side.

Sulik beskyldte også regjeringen for ikke å hjelpe folk med å takle de stadig høyere prisene på strøm og gass, skriver Reuters.

President Zuzana Caputova vil nå måtte utnevne en ny statsminister, men flere partier både i opposisjon og i regjeringskoalisjonen foretrekker nyvalg. Det trengs to tredels flertall for å utlyse et nytt valg.

Caputova kan be Hegers regjering fortsette som et forretningsministerium inntil nyvalg kan avholdes. De siste meningsmålingene tyder på at opposisjonen vil gjøre det bra i et eventuelt nytt valg nå. Slovakias neste normale valg er ikke før i februar 2024.

(©NTB)

Flere nyheter: