Menu
Slovakia har innført streng grensekontroll mot Tsjekkia, og bare de som har oppholdstillatelse i landet får komme inn. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix

Slovakia får ny regjering under koronakrisen

Slovakias påtroppende statsminister Igor Matovic har presentert en sentrum-høyre-regjering etter at valget satte punktum for 14 år med venstrepopulistisk styre.

Av NTB | 14.03.2020 21:17:30

Medisin og helse: – Landet står overfor den største krisen siden andre verdenskrig, sa den 46 år gamle millionæren og tidligere medietoppen Matovic lørdag.

Slovakia har 32 bekreftede tilfeller av koronaviruset og har stengt sine grenser for utenlandske reiser i forsøket på å stanse spredningen av covid-19.

Hans parti OLaNO fikk hver fjerde stemme og vant valget for to uker siden på løfter om å bekjempe korrupsjon.

Matovic har nå spikret en koalisjonsavtale med tre andre partier, og til sammen har de 95 av 150 plasser i nasjonalforsamlingen. Samarbeidsavtalen ble lagt fram for landets president Zuzana Caputová lørdag, og de fire partilederne møtte til pressekonferanse iført munnbind.

Eurolandet Slovakia har 5,4 millioner innbyggere.

Matovic og koalisjonspartnerne tar over for det venstrepopulistiske og innvandringsfiendtlige Smer-SD, som ledes av tidligere statsminister Robert Fico.

Drapet på gravejournalisten Jan Kuciak og den politiske oppvasken som fulgte, var det dystre bakteppet for valget 1. mars.

Drapet på Kuciak og hans kjæreste Martina Kusnirova i 2018 rystet Slovakia og førte til store demonstrasjoner mot kriminalitet og korrupsjon. Det utløste til slutt en politisk krise som endte med at Fico gikk av som statsminister.

Drapsetterforskningen avdekket utbredt korrupsjon på høyt nivå og utløste et raseri i befolkningen som trolig bidro til valgresultatet.

(©NTB)

Flere nyheter: