Menu
Jarl Magnus Riiber går feil og må snu under langrennsdelen i kombinert. Foto: Torstein Bøe / NTB

Slik forklarer Riiber OL-blemmen

Kombinertstjernen Jarl Magnus Riiber kom rett fra isolasjon til en pangstart i storbakken. I langrennet gikk han feil og tapte hele forspranget.

Av NTB | 15.02.2022 14:27:39

Sport: – Jeg var veldig fokusert på teknikk og å klare å holde en fin, jevn rytme bortover flaten. Jeg hadde blikket rett ned på skiene. Da jeg hevet blikket, så jeg målllinja og tenkte: «Faen, denne situasjonen har jeg vært i før. Jeg skal i hvert fall ikke gå over sperringen. Det var fristende, men jeg forsto at jeg måtte snu, sa en rakrygget Riiber til norsk presse på langrennsstadion i Zhangjiakou.

Situasjonen han refererte til, var i Lahti for seks år siden. Da gikk han også feil, men krysset en sperring for å komme på rett spor og ble diskvalifisert.

Han ledet før langrennet med 44 sekunder. Etter en kilometer var luken økt til 48, men etter den første runden gikk han i feil fil. Nordmannen tapte vel et halvt minutt på «strafferunden», og forspranget var nesten tapt. Det er vanskelig å vite hvordan det kunne blitt, for:

– I dag følte jeg meg dritt fra første til siste stavtak. Om det hadde endret noe? Kanskje, kanskje ikke. Jeg var ikke en kombinertløper i dag. Skihoppingen stemte og var bra. Langrennsmessig går jeg to minutter under pari, sa Riiber.

Sportssjef Ivar Stuan fikk en ny runde på det han har kalt en berg-og-dalbane i OL med korona i oppladningen og hele situasjonen rundt Riiber. I tillegg har det blitt tre medaljer.

– Vi har virkelig «bjuda på» i dette OL! Vi har pinadø alt mulig, Så kroner vi det foreløpig med gull og sølv, og egentlig kunne det blitt trippel, for jeg tror Jarl hadde vært med helt inn om han hadde fått muligheten. Det halvminuttet han ga bort der, tror jeg kunne blitt en medalje, sa Stuan.

Riiber erkjenner at litt mer tid enn 20 minutter i langrennsløypa mandag og oppvarming kunne gjort at feilen ble unngått.

– Jeg følte meg ikke akkurat veldig kjent med løypa under oppvarming i dag. Jeg gikk én runde i går. Ja, det kan være én av mange ting, men det var bare et lite øyeblikk med feil fokus, sa Riiber til NTB.

Isoleringen har foregått i cirka 1700 meters høyde over havet. Det var med på å gjøre at Riiber akklimatiserte seg i tynnluften selv om han ikke slapp ut i frisk luft. Riiber slapp ut mandag kveld og rakk en langrennstur og ett hopp.

Tidligere på tirsdagen sikret skiskyttergutta og lagtempolaget menn i skøyter titler til Norge. Kombinertrennet sørget for at dagens norske medaljefangst kom opp i tre gull og to sølv, men for Riiber ble det ikke edelt metall.

Riiber ble dobbelt verdensmester både i 2019 og 2021. Han har også en sølvmedalje fra OL i 2018.

Han var svært sliten mot slutten og endte helt nede på 8.-plass mens lagkameratene Jørgen Graabak og Jens Lurås Oftebro stormet forbi alle og endte med gull og sølv.

Nordmannens oppladning til konkurransen foregikk i isolasjon på et hotellrom i Kina etter at han avla en positiv koronaprøve kort etter ankomst for halvannen uke siden. Han har blant annet løpt flere kilometer hver dag på hotellværelset, i tillegg til spenst- og styrkeøvelser samme sted.

(©NTB)

Flere nyheter: