
Sletter bilde-bevis og sier nei til dokumentasjon
Onsdag møtte Radio Haugaland Haugesunds avis digitalt i Oslo tingrett. Her fremkom det at avisa hadde fått slettet digitale bevis og at de nektet å få presentert avgjørende tekniske bevis.
Domstol-kommentar: Det var 20. oktober 2020 at Radio Haugaland fikk en telefon fra en mann i en velforening som kunne fortelle at det var overvann på veien. Meldingen ble tatt på radio og et bilde fra velforeningens Facebook-side ble delt på Aktuelt Haugalandet.
Radio Haugaland og Aktuelt Haugalandet er for de fleste kanalene som benyttes når det er uvær, trafikk-hendelser, branner og annet.
Står du i en kø, eller kommer det utrykningskjøretøy, er det store muligheter for at du finner informasjonen du søker på våre kanaler.
Det beste av alt, er at det er gratis – og vi mistenker at det nettopp er denne realiteten som er avishusets problem. Et stort omfang av gratis informasjon, som ofte kommer raskere og mer presist direkte fra kildene.
Derfor finner avishuset stadig på noe nytt falskneri de kan publisere i avisa si i et forsøk på å skade sin konkurrent Radio Haugaland. Det toppet seg pinsen 2020, da redaktør Tho kom med rasist-anklager.
#HASENSUR
Da Radio Haugaland onsdag møtte Haugesunds avis digitalt i Oslo tingrett viste det seg at avishuset hadde sørget for å slette den angivelige bildet fra Facebook – et bevis på Radio Haugaland sin uskyld. Og under saken sa de nei til å motta andre tekniske bevis.
Heldigvis hadde vi denne dagen i oktober 2020 tatt et skjermbilde fra posten fra velforeningen. Dette er ikke uvanlig når man jobber i et studio og skal ta med seg informasjonen over i et annet studio. Og det var dette som skjedde denne dagen.
Så selv om avishuset hadde sørget for å slette beviset, ble dette fremlagt for retten. Dette viste at bildet ble delt 3 timer før den påståtte ulovlige nedsaltingen. Dermed falt hele saken sammen for mediehuset.
Kom med nye påstander
Redaktør Einar Tho i avishuset kom da med nye påstander og gikk på denne måten langt i å innrømme at påstanden de hadde forfektet i halvannet år var feil.
Han kom da plutselig med nye påstander som ikke var kjent fra før og som ikke fremkommer i noe rettsdokument. Alt tidligere skriftlig materiale var nå glemt og nye argumenter ble fabrikkert på direkten.
I det som fremstår som affekt, utropte han med skjelvende stemme at Radio Haugaland systematisk over lengre tid hadde tatt bilder fra deres nettplattform, uten at han kunne vise til ett eneste eksempel.
Vil ikke ha tekniske bevis
For å effektivisere vårt arbeid med Aktuelt Haugalandet, er det bygget mye automasjon gjennom årene. Dette bidrar til at vi får ut informasjon raskere og du som bruker får bedre informasjon. Dette ble utdypet i Radio Haugalands partsforklaring i forhold til den raske oppdateringen som skjer og gjør Facebook-siden så populær.
Aktuelt Haugalandet har 1,2 millioner innholdsreaksjoner siste måned og nesten 60.000 følgere. Det er derfor stort tilfang av informasjon og mye deling som foregår i nettsamfunnet. Det er således naturlig at den aktuelle posten fra velforeningen ble delt her, lenge før den dukket opp i Haugesunds avis.
Tho utropte da at automasjon mente at vi systematisk la ut materiale ulovlig, uten at han ville vite noe detaljer om selve automasjonen. Underlig hvordan man kan være ekspert på noe man ikke vil vite noe om. Vi kaller det «Tho-logikk».
Prestisje
I saken kom det også frem at Tho hadde brukt 176.000,- kroner i advokathjelp, for ikke å snakke om halvannet år med eget og sikkert andres regelmessig arbeid i saken – som omhandler et bilde de kjøpte for 500 kroner. Er det fornuftig prioritering av tid og penger for en redaktør?
I Radio Haugaland har kostnadene med saken vært et rettsgebyr på 2.900 kroner. Timebruken kan du telle på en hånd.
Redaktøren har åpenbart tatt feil og han har hatt rikelig med tid til å finne ut av dette. Men fordi han har gått så høyt ut og lovet ekstra betaling til en kar i en velforening, samt skrytt høyt av at han skal «ta» fienden sin Radio Haugaland, har han mistet gangsynet.
I avisredaksjonen sitter et «ekkokammer» av journalister. Kritiske røster, hva skal man vel med det i et avisredaksjon?
For å sitere lyriker Olav H. Hauge: «Tenkja, ja det må vær no nytt».