Menu
Sårede ukrainske soldater ble tirsdag hentet ut av det beleirede stålverket Azovstal i havnebyen Mariupol. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB

Slaget om Mariupol er over

Slaget om Mariupol ser ut til å være over, og de ukrainske soldater som hadde forskanset seg på stålverket Azovstal, er i ferd med å overgi seg.

Av NTB | 17.05.2022 22:01:10

Politikk: Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk opplyste i forrige uke at det var over 1.000 soldater på stålverket, og at hundrevis av disse var såret.

Ifølge Maljar jobbes for nå for å hente ut de gjenværende soldatene.

– Takk til forsvarerne av Mariupol. Ukraina vant avgjørende tid, og de fulgte sine ordre. Men det er umulig å bryte gjennom beleiringen av Azovstal med militære midler, sa hun mandag.

Mange sivile har også hatt tilhold i stålverket, men de fleste av dem ble evakuert med bistand fra FN og Røde Kors.

Ved å ta kontroll over Mariupol har Russland nå sikret seg en landbro mellom den separatistkontrollerte delen av Donbas-regionen til Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i 2014. Slik har de også tatt kontroll over mer enn 80 prosent av Ukrainas kyst mot Svartehavet.

Russland og Ukraina har de siste dagene forhandlet om en avtale som skulle sikre at de beleirede soldatene på stålverket ble behandlet i tråd med internasjonale regler for krigsfanger.

Stålverket i utkanten av Mariupol var siste skanse for de gjenværende ukrainske styrkene i havnebyen, der russiske styrker rykket inn kort tid etter invasjonen 24. februar.