reklame for Sheiken Bowling
Menu
Erling Braut Haalands scoring var ikke nok for Norge i Slovenia. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Skuffet Solbakken etter Slovenia-nedtur: – Vi mister litt hodet

Erling Braut Haaland ga Norge ledelsen i Ljubljana, men håpet om å bli gruppevinner allerede lørdag ble knust da Slovenia vendte til 2-1-seier.

Av NTB | 24.09.2022 20:51:08

Sport: Salzburg-spiss Benjamin Sesko, fra Haalands tidligere klubb, la opp til utligningsmålet og scoret selv vinnermålet på et fullsatt stadion.

Tapet betyr at Norge må ha poeng mot Serbia på Ullevaal tirsdag for å rykke opp til A-divisjonen i nasjonsligaen. Da må Norge greie seg uten Kristian Thorstvedt, som fikk gult kort i lørdagens heksegryte.

– Det er ikke sånn at denne kampen er helt på trynet. Det er resultatet som er på trynet. Vi gjør mye bra, men også mye vilt. Vi spiller en annen omgang vi ikke har spilt på lang tid under meg, hvor det er veldig urolig, sa landslagssjef Ståle Solbakken på pressekonferansen etter kampen.

– Vi mister mye baller og spiller litt taktisk naivt. Vi går for mål nummer to, i stedet for å vente på de perfekte overgangene. Det ble bedre da Fredrik Aurnes og Mats Møller Dæhli kom inn, da hadde vi en bra spurt, men de 25 første minuttene i annen omgang mister vi litt hodet. Det må vi lære av, fortsatte han.

Skuffet var også landslagskaptein Martin Ødegaard.

– Det ble en vel rotete kamp, synes jeg. Vi starter slurvete, men så løfter vi oss. Samtidig er det litt rotete og kaotisk hele veien, sa landslagskaptein Martin Ødegaard til TV 2 etter kampen.

– Vi får målet vi vil ha, men etter det klarer vi ikke roe ned tempoet, holde på ballen og la dem løpe. Det blir for oppjaget, og vi jager kanskje det andre målet litt mye i perioder. Da blir det en rotete kamp. Det er skuffende, fortsatte han.

Hjemmelagets høyreback Zan Karnicik håndterte ikke et kort utspill fra Jan Oblak og spilte ballen rett i Mohamed Elyououssi så den spratt til Haaland. Superspissen var nådeløs og scoret via beinet til en slovener som desperat prøvde å blokkere. Målet ble VAR-sjekket i over et minutt, men det var ikke noe galt med det.

Det var Haalands niende mål på sju landskamper i år, og hans 21. mål i hans 22. kamp for Norges A-landslag. Han revansjerte seg etter at Slovenia i juni ble eneste landslag som har nektet ham scoring i år, og det så ut til å løfte landslaget enda nærmere gruppeseier.

Slovenia måtte vente helt til det 65. minutt på sin første sjanse, da Petar Stojanovic holdt på å tråkle seg gjennom det norske forsvaret, før han mistet kontrollen og Ørjan Nyland grep ballen. Slovenerne ropte rasende på straffespark etter de norske taklingsforsøkene i feltet, og kaptein Jan Oblak måtte gripe inn for å roe gemyttene etter at Stojanovic og Andraz Sporar kjeftet på seg gult kort.

Det så ut til å sette ny fart i hjemmelaget, og i det 69. minutt kom utligningen. Benjamin Sesko brøt gjennom på venstresiden, og ved lengste stolpe fant han spissmakker Sporar, som i duell med Birger Meling skled ballen i mål.

I sluttfasen bølget spillet fra side til side, og det kunne vippet begge veier. Nyland reddet da Sesko brøt gjennom igjen, mens de norske innbytterne Morten Thorsby og Mats Møller Dæhli kom til en fet dobbeltsjanse. Men det var Sesko som skulle gi Slovenia seieren da hans skudd fra distanse snek seg i mål ved stolpen ti minutter før full tid. Nyland virket passiv i den situasjonen.

Som i hjemmekampen i juni slet Norge med å få spillet til å gli. Norge hadde ballen mye (65 prosent i første omgang), men mye av spillet foregikk på egen halvdel. Bare på dødball skapte Norge farligheter, men de var til gjengjeld veldig store. De tre største mulighetene i første omgang involverte Ødegaards dødballfot og Østigårds hodestyrke.

I det 10. minutt trodde alle de norske spillerne at Napoli-stopperen hadde gitt laget ledelsen. Alexander Sørloth ble meid ned av Jaka Bijol ute på siden, og etter et overhopp fra Sander Berge slo Ødegaard frisparket perfekt inn i midten, der Østigård stanget ballen i mål. Dommeren mente han hadde vært for hardhendt med Jasmin Kurtic i jakten på ballen, og målet ble annullert.

I det 22. minutt tok Ødegaard hjørnespark fra høyre. Kristian Thorstvedt stusset ved nærmeste stolpe, og fra kort hold satte Østigård hodet på ballen. Jan Oblak viste hvorfor han regnes som en av verdens beste målvakter da han svarte med en mirakuløs refleksredning.

I omgangens siste minutt skaffet Sørloth et nytt frispark, denne gang midt på banen. Igjen slo Ødegaard inn etter et Berge-overhopp, og Østigårds stupheading gikk litt for rett på til å gi Oblak alvorlige problemer.

En eneste gang i første omgang kom Haaland til en mulighet, da Norge kontret hurtig, og Thorstvedt ga ham en løpeball. Fra litt spiss vinkel sendte spissen et prosjektil på feil side av stolpen og i nettveggen.

Et aggressivt hjemmelag bidro til at Haaland sjelden ble satt opp i posisjonene han liker, men helt i starten av 2. omgang hjalp Slovenia plutselig til, og han grep gratismuligheten like begjærlig som han pleier å gjøre når sjansene kommer etter godt spill.

Det var en fortjent ledelse etter at Leo Østigård i første omgang hadde to kjempesjanser og en annullert scoring, alle på dødballserver fra Martin Ødegaard.

Slovenia prøvde samme oppskrift som i Oslo i juni, høyt press i 4-4-2-formasjon med stor aggressivitet. Det førte til et lite åpningsrush som falt i smak hos hjemmepublikummet, uten at det ble virkelig farlig foran det norske målet.

(©NTB)