Menu
Sveits har i likhet med mange andre land startet vaksinering mot covid-19, som her på et pleiehjem i Luzern. Foto: AP / NTB

Skolestengning var effektiv i Sveits, viser studie

Myndighetenes beslutning om å stenge skolene i Sveits i to måneder sist vår, reduserte innbyggernes bevegelser med 21,6 prosent og bremset smittespredningen.

Av NTB | 10.01.2021 13:08:06

Medisin og helse: Det viser en ny sveitsisk studie, der forskere ved landets føderale teknologi-institutt (ETH) har analysert folks bevegelser gjennom å se på 1,5 milliarder teledata.

Dataene skriver seg fra 10. februar til 26. april i fjor og forteller sitt tydelige språk om hvordan koronapandemien rammet og påvirket det sveitsiske samfunnet.

Landets 26 kantoner møtte til å begynne med pandemien på ulikt vis, men 16. mars ble hele Sveits stengt ned for å bremse smittespredning.

– Stengningen av skoler reduserte mobiliteten med 21,6 prosent. Det reduserte antallet nye smittetilfeller, sier professor Stefan Feuerriegel, som har ledet arbeidet med studien.

Forbudet mot at flere enn fem personer utenfor familien var samlet, hadde enda større effekt og kuttet mobiliteten med 24,9 prosent.

Stengingen av restauranter, kafeer, barer og de fleste butikker, fikk folk til å bevege seg 22,3 prosent mindre rundt enn normalt, viser studien.

Nærmere en halv million sveitsere har til nå fått påvist koronasmitte, og drøyt 8.200 er døde. Det tilsvarer 95 dødsfall per 100.000 innbyggere, nesten fire ganger så mange som gjennomsnittet i verden og på nivå med Brasil.

(©NTB)

Flere nyheter: