Menu
Vannstanden i Maridalsvannet, som er drikkevann for de fleste av Oslos innbyggere, er så lav at kommunen har bedt innbyggerne i hovedstaden om å redusere vannforbruket. Det har folk gjort. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Skogbrannfaren er over for denne gang

For første gang på sju uker slipper folk i Sør-Norge å forholde seg til farevarsler om skogbrann. Men vannkrisen i Oslo fortsetter.

Av NTB | 22.05.2022 06:00:57

Ulykker og naturkatastrofer: – Fredag åpnet himmelen seg over deler av Sør-Norge. Mest fikk Hemsedal og Nesbyen, med henholdsvis 20 og 25 millimeter, opplyser vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Aftenposten.

Etter flere uker med tørt vær, kan de neste dagene fort bli bløtere. I Oslo var det meldt 2,6 millimeter nedbør lørdag. Men selv om bøndene jubler over regnet, har det lite å si for vannkrisen i hovedstaden.

– Det viktigste for å redusere faren for gress- og lyngbrann, er å få opp årets vegetasjon. Det er godt i gang, og hjelpes med regn på toppen, sier Løvdahl.

Årets aprilmåned har vært uvanlig tørr. På Østlandet og Sørlandet falt det fra 50 til 95 prosent mindre nedbør enn normalt, ifølge Meteorologisk institutt.

En snøfattig vinter og tørr vår har gått hardt utover vannforsyningen til Oslo. Mandag var fyllingsgraden i Maridalsvannet på 68,2 prosent. Normalt skulle det ha ligget på 93,2 prosent på denne tiden av året, ifølge Dagsavisen.

– Det trengs godt med nedbør over flere uker, også innover i marka, for å få fylt opp magasinene, sier kommunikasjonsrådgiver Simen Strand Jørgensen i Vann- og avløpsetaten.

(©NTB)

Flere nyheter: