Menu
Det er nye forhandlinger i SAS-konflikten mandag. Foto: Annika Byrde / NTB

Skjebnedag for SAS-forhandlingene

Blir det ingen løsning i SAS-konflikten mandag, er SAS trolig ferdig med å forhandle, sier selskapets forhandlingsleder.

Av NTB | 18.07.2022 11:10:42

Økonomi og næringsliv: – Det ser sånn ut. Vi skal aldri si aldri, men da skal man være så tett på en løsning som overhodet mulig. Vi er snart ved veis ende, det er vi, sa Marianne Hernæs til pressen da hun ankom Näringslivets Hus over en time etter at forhandlingene etter planen skulle starte.

Det begynner å bli uansvarlig å fortsette, sa hun.

– Det er en meget, meget alvorlig situasjon. Vi har vært i mekling i tre-fire uker og i konflikt i over to uker. Vi begynner å nærme oss et tidspunkt hvor jeg som forhandlingsleder må innse at nå kommer vi ikke lenger, sa hun.

Pengene renner ut av selskapet, og SAS-styret kan ikke sitte og se på dette lenger, sa Hernæs videre.

Hun ville ikke si hva som skjer med SAS dersom det ikke blir enighet mandag.

– SAS må vurdere hvilke tiltak vi kan gjøre for å passe på likviditeten, sa hun.

– Vi er inne i den sjette uken, så det er på tide å finne en løsning. Hver dag nærmer vi oss, sa han til pressen i Stockholm ifølge NRK.

– Vi bør nærme oss et tidspunkt hvor det ikke går lenger, fortsatte han.

– Dette er uverdig. Jeg synes det er uverdig for SAS å stå i streik lenger enn dette. Det er uverdig for passasjerene og firmaet. Jeg har jobbet i firmaet i 32 år. Jeg elsker SAS. Jeg syns ikke at de kan fortsette sånn her, sa han til pressen på vei inn i Näringslivets Hus i Stockholm.

– Vi står i en bisarr situasjon. Det er som om naboen din har stjålet huset ditt og krever en veldig høy pris for at du skal få kjøpe det tilbake, og samtidig brenner naboens hus og du skal hjelpe han å slokke det, sa han.

Klokset er klar for å sitte i forhandlinger i flere dager dersom det blir nødvendig.

– Men jeg håper selvfølgelig på en løsning i dag, sa han.

– Det er min målsetting, og det har jeg ikke gitt opp ennå, sa han.

– Jeg kan ikke kommentere hvor langt vi har kommet. Det eneste jeg kan si, er at det har vært en jevn progresjon i forhandlingene også de siste dagene.

I helgen satt partene i forhandlinger i 33 sammenhengende timer. Ruland tror ikke de kommer til å sitte gjennom den kommende natta.

– Med det døgnet vi hadde, er det lite sannsynlig at de vil sitte gjennom natten. Hvis det bare er litt som gjenstår, så kan det hende. Vi satt i mange og 30 timer, så jeg tror ikke vi gjør det igjen så kort tid etterpå, sier han.

Ifølge mekler Claes Stråth har det vært fremskritt i forhandlingene i løpet av helga.

– Vi har laget en liste på rundt 25 områder som skal behandles, og mange av dem er nå ferdigbehandlet, sa han til nyhetsbyrået TT.

Han ville ikke si hvor mange områder som gjenstår.

Rundt 900 piloter har streiket siden mandag 4. juli. SAS opplyste i forrige uke at streiken koster selskapet 100–130 millioner svenske kroner per dag.

Mandag er 163 flygninger innstilt.

Ved 13-tiden tok partene lunsj i forhandlingene. Den svenske riksmekleren Claes Stråth sa da at det er på tide å finne en løsning.

Også den danske pilotlederen Henrik Thyregod mener at det mandag må komme en avklaring på om det blir en løsning eller ikke.

Også leder Roger Klokset i Norske SAS-flygeres forening var klar i talen.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland gjentar at han håper på en løsning.

SAS-pilotenes streik pågår mandag på 15. døgnet, og partene har vært i Stockholm for å forhandle siden onsdag forrige uke.

(©NTB)

Flere nyheter: