Menu
Det vil bli risikabelt å fortsette kornavtalen uten Russland, advarer Putin-talsmann Dimitrij Peskov. Arkivfoto: Pontus Höök / NTB

Skip med korn forlater Ukraina tross russisk advarsel

Russland har trukket seg fra kornavtalen med Ukraina, Tyrkia og FN, noe som har skapt bekymring. Russland advarer mot å fortsette avtalen uten russisk deltakelse.

Av NTB | 31.10.2022 13:31:13

Økonomi og næringsliv: – En slik avtale er neppe gjennomførbar i de rådende omstendigheter, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov

Han sier at det vil være umulig for Russland å garantere sikkerheten for skipsfarten i havområdene.

– Avtalen vil få en helt annen karakter, enda mer risikabel og farlig, sier Peskov.

Russland kunngjorde lørdag at de trekker seg fra avtalen, som skal sikre eksport av korn fra det krigsherjede Ukraina. FN har uttrykt dyp bekymring for beslutningen, og et intenst diplomati ble i helgen satt i sving for å få Russland til å snu.

Kornavtalen er avgjørende for å dempe den globale matkrisen som er forverret av invasjonen av Ukraina.

Russland hevder båter som brukte sjøkorridoren som er opprettet for korneksport, fraktet droner fra Odesa-området til bruk i angrepet. Beviser for dette er foreløpig ikke lagt fram, og Ukraina hevder Russland selv står bak ødeleggelsene i Sevastopol.

Det russiske forsvarsdepartementet hevdet også at spesialister fra Storbritannia ledet planleggingen av droneangrepet, noe som ble blankt avvist av britiske myndigheter.

Dette inkluderer skip lastet med korn, soyabønner og erter, ifølge FN. Et av skipene seiler på vegne av Verdens matvareprogram (WFP), ifølge ukrainske myndigheter. Dette skipet, som skal være lastet med 40.000 tonn korn, er på vei til Etiopia.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan uttalte mandag at Tyrkia vil fortsette å støtte korneksporten fra Ukraina.

Ytterligere 16 skip skal mandag etter planen seile gjennom korridoren som er opprettet for å transportere korn ut av Ukraina. Ukraina er en av verdens største korneksportører.

Russiske myndigheter kunngjorde beslutningen få timer etter det de hevdet var et terrorangrep mot Svartehavsflåten i Sevastopol på den annekterte Krim-halvøya lørdag.

Til tross for at Russland har trukket seg fra avtalen, har flere lasteskip forlatt ukrainske havner mandag.