Menu
Russiske langrennsløpere utenfor hotellet på Fornebu. Foto: Annika Byrde / NTB

Skiforbundet trosser FIS – setter verdenscupstatus i spill for å stoppe russisk deltakelse

Norges Skiforbund arrangerer renn i Drammen, Holmenkollen, Kvitfjell og Lillehammer uten russere og hviterussere. Nå venter man på reaksjonen fra FIS.

Av NTB | 01.03.2022 10:39:14

Krig og konflikter: Skistyrets avgjørelse om startnekt for Russland og Hviterussland ble meddelt tirsdag formiddag. Det skjer som følge av den russiske invasjonen av Ukraina.

Standpunktet strider med det som er blitt kommunisert utad fra Det internasjonale skiforbundet (FIS), som senest mandag understrekte at de ikke vil stoppe noen løpere fra å delta på bakgrunn av nasjonalitet.

– Vi hadde håpet at FIS skulle komme til den avgjørelsen på vegne av hele skisporten, men nå kan ikke Skiforbundet vente lenger. Skistyret har derfor i dag tidlig besluttet å meddele FIS at russiske og hviterussiske utøvere ikke får starte i konkurranser i Norge, sier skipresident Erik Røste i en pressemelding.

Det skal gås langrennssprint i Drammen torsdag og tremil og femmil i Holmenkollen til helgen. Dessuten er det hopprenn på Lillehammer allerede onsdag før de forflytter seg til Oslo. Alpinistene skal konkurrere i Kvitfjell, mens det er kombinertrenn både fredag, lørdag og søndag i Holmenkollen.

– Lovverket og de grunnleggende prinsippene for å arrangere verdenscup er klare, men det har ikke skistyret valgt å legge vekt på. Beslutningen ble tatt på bakgrunn av den alvorlige situasjonen i Europa, og vi mener det er helt feil at russere skal stille til start. FIS får vurdere hvordan de skal håndtere dette, sier NSFs kommunikasjonssjef Espen Graff til NTB.

FIS mener derimot at det ikke er mulig fra norsk hold å nekte nasjoner å stille til start i verdenscupen.

– Norges Skiforbund kan gi uttrykk for at de ikke ønsker russisk og hviterussisk deltakelse, men de kan ikke nekte dem å delta. Det er i strid med FIS-reglementet, sier generalsekretær Michel Vion til NRK.

Ifølge kanalen har FIS-styret et møte om saken klokken 12.

Det samme har vært holdningen til flere toneangivende skiforbund. Forbundene i Norge, Sverige og Finland sendte mandag et felles brev til FIS-ledelsen, der det sterkt ble oppfordret til at skitoppene følger opp vedtaket fra IOC.

Samtidig la idrettspresident Berit Kjøll ytterligere press på FIS-toppene. Overfor NTB var hun klar på at det forventes at alle internasjonale særforbund «raskt fatter nødvendige vedtak som sørger for at utøvere, idrettsledere og tillitsvalgte fra Russland og Hviterussland ikke får anledning til å delta i internasjonal idrett».

– Dette haster spesielt for de internasjonale særforbund som planlegger gjennomføring av internasjonale idrettskonkurranser i Norge de neste ukene, sa Kjøll til NTB.

FIS har en mulighet til å frata rennene verdenscupstatus, men har så langt ikke uttalt seg om det norske skiforbundets avgjørelse.

Presset mot FIS har vært stort det siste døgnet, særlig etter at Den internasjonale olympiske komité (IOC) mandag ettermiddag anbefalte utestengelse av Russland og Hviterussland fra alle internasjonale idrettskonkurranser.

(©NTB)

Flere nyheter: