Menu
Birgit Skarstein og resten av den norske Paralympics-delegasjonen skal hylles nedover Champs-Élysées i Paris i 2024. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Skarstein jubler for «revolusjonerende» åpning på Paralympics: – Hele byen blir en del av det

Åpningsseremonien for Paralympics i 2024 skal ikke opprettholde stadiontradisjonene. I stedet skal utøverne hylles på Champs-Élysées. Birgit Skarstein jubler.

Av NTB | 20.10.2022 14:31:09

Sport: Paradegaten, som ligger i hjertet av Paris, går fra Triumfbuen i vest til Place de la Concorde i øst. Det er også der de 4400 deltakerne skal avslutte seremonien. Det store torget var viktig under den franske revolusjonen sent på 1700-tallet.

Verdens største sykkelritt, Tour de France, avsluttes hvert år på Champs-Élysées.

Tradisjonelt har åpningsseremoniene både i OL og Paralympics blitt avholdt på store stadioner, men arrangørene i Paris tenker nytt. Det gleder Norges rohåp Birgit Skarstein. Hun har gjort det klart at hun satser mot sommerlekene om to år og vil være en gullkandidat.

– Det er superfint at den går nedover der, for det tar lekene til folket. Det gjør at hele byen blir en del av det, sier hun til NTB.

– Jeg tror det vil være en fantastisk mulighet til å koble utøverne til folket på, fortsetter hun.

Det gleder Skarstein seg spesielt over.

– Det er kjempefint, for det gjør det mulig for folk som ikke har mulighet til å kjøpe billett. En folkefest, sier hun og legger til at hun gleder seg mye på barns vegne.

Skarstein peker videre på at både sommer-OL og Paralympics er store arrangementer.

– Man har utøvere fra alle verdens hjørner samlet på ett sted, og vi trenger å kjenne på at vi er en del av et internasjonalt fellesskap, sier 33-åringen.

– Inkluderingsfesten starter med en virkelig unik opplevelse da tusen paralympiere skal være med i en parade ned verdens mest kjente gate. Det kommer til å bli fantastisk å komme inn på Champs-Élysées og fortsette turen ned til Place de la Concorde, sier han i en pressemelding, ifølge nyhetsbyrået AP.

Planen med den utradisjonelle åpningen er å gjøre Paris til «en stor lekeplass» i ukene under lekene.

Marie-Amélie Le Fur, som er president i Den franske paralympiske og idrettslige komité, omtaler åpningsseremonien som «en revolusjon».

– Det vil bli et historisk øyeblikk, sier hun.

Fra før er det kjent at OL, som går noen uker i forveien, skal åpnes med at utøverne fraktes nedover elven Seinen i båter. I alt rundt 10.500 utøvere skal hylles da.

Det er ventet at i alt 65.000 mennesker skal kunne følge seremonien ringside i 2024, hvorav 30.000 av dem kan se den gratis.

Presidenten for Den internasjonale paralympiske komité, Andrew Parsons, gleder seg til å se utøverne paradere nedover velkjente Champs-Élysées.

(©NTB)