Menu
Spania fikk med seg to poeng inn i mellomrunden da de slapp inn et gratismål mot Tyskland onsdag. Her fra VM i 2021. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Skarpe reaksjoner etter bisarr EM-situasjon: – Vi føler oss veldig tråkket på

Polens landslagssjef Arne Senstad reagerer sterkt på den svært spesielle avslutningen mellom Spania og Tyskland i håndball-EM onsdag. Den sendte Polen ut.

Av NTB | 10.11.2022 13:41:23

Sport: Spania ledet 23-20 med under ett minutt igjen av kampen i Podgorica. Da fant spanske Jennifer Bermejo det for godt til å skyte langt over mål fra egen banehalvdel. Tyskland gikk deretter rett i angrep og reduserte til 21-23.

Det gjorde at Tyskland avanserte fra gruppespillet, men viktigst ga scoringen Spania to poeng inn i mellomrunden. Polen røk dermed ut av EM. Spanske Paula Arcos løftet armene i været og jublet etter Tyskland scoring, noe som vakte reaksjoner.

Lagene får kun med seg poeng tatt mot lag som også går videre til mellomrunden. Derfor var det best for Spania at det ble Tyskland, siden spanjolene tapte 21-22 for Polen. Hadde de vunnet med tre mål, hadde Polen gått videre og Spania stått uten poeng i mellomrunden.

«Det er ingen situasjoner fra kampen som utløser en sak», skriver de, ifølge Ritzau.

Den polske landslagssjefen, norske Arne Senstad, sier at han og laget føler seg tråkket på av situasjonen. Han mener EHF burde ilagt Spania sanksjoner.

– Man blir jo forbanna når man ser at det gjøres på en så bevisst måte. Det er i hvert fall ikke «fair play», sier han til TV 2 og legger til:

– Vi føler oss jo veldig tråkket på. Det blir gjort så tydelig at de ønsker at Tyskland skal score, de kunne i det minste dekket over det bedre.

– Nei, nei, nei. Det er jo helt vanvittig, sa profilen Peter Bruun Jørgensen på danske TV2s sending. Han fortsatte med å kalle det «stygt» og et «kjempeproblem».

Torsdag tok han til orde for at alle gruppespillskamper skal gjennomføres samtidig for å hindre at lag kan utnytte et resultat.

– Det er på nippet til å være en skandale. Spania utnytter regelverket på det groveste, la sidekommentator Jonas Nyhøj til.

– Jeg ville nok prøvd å skjule det bedre, men jeg hadde nok valgt å gå for de to poengene selv, sier hun til TV 2.

– Det er utrolig vanskelig. Det er selvfølgelig bittert for de polske jentene, men sånn er det når man blir avhengig av andre sine resultater, legger Mørk til.

Den linjen legger også Henny Reistad seg på.

– Jeg skal ikke snakke for hele laget, men jeg tror vi kunne gjort det. Man tenker jo på seg selv og å få best mulig utgangspunkt, sier Reistad til NRK.

Strekspiller Maren Aardahl er uenig med lagvenninnene og peker spesielt på Arcos’ jubel.

– Det er sjokkerende. For det første: Det er ikke greit å gjøre dette. For det andre: Hvis du skal gjøre det, bør du hvert fall holde masken litt, ikke juble. Du ser at hun jubler, det er ikke greit, sier Aardahl til NRK.

Noe av det samme skjedde Norges håndballherrer under EM i 2012. Da kastet slovenerne bort ballen for å sikre et ideelt resultat mot Island. Det førte til at Norge røk ut.

Det europeiske håndballforbundet (EHF) sier at de ikke skal etterforske situasjonen.

Det danske kommentatorteamet reagerte sterkt på hendelsen.

Norges stjernespiller Nora Mørk hevder imidlertid at hun kunne gjort det samme.

(©NTB)