Menu
Stig Engström døde i år 2000 og lot seg flere ganger intervjue om hva han så da Olof Palme ble drept i Stockholm sentrum 28. februar 1986. Foto: Weine Lexius / EXP / TT / NTB scanpix

«Skandiamannen» utpekt som mistenkt for Palme-drapet

Mannen som er mistenkt for å ha drept Olof Palme i februar 1986, ble tre måneder senere utpekt som mistenkt i en interngranskning hos egen arbeidsgiver.

Av NTB | 05.07.2020 09:47:49

Kriminalitet og rettsvesen: Ifølge Aftonbladet, som har fått innsyn i et tidligere hemmeligstemplet notat, ble den nå avdøde Stig Engström utpekt allerede 5. juni 1986.

Notatet ble skrevet av Skandias daværende utredningsinspektør, Per Häggström, og senere levert til politiet.

Häggström viser til at Engström ga svært varierende fortellinger til sine arbeidskolleger om hva han gjorde da Palme ble drept.

Til vaktene sa han at han hørte et smell da han befant seg ved Götabankens kontor, og at han så mennesker som snudde en mann som lå på fortauet. Til andre kolleger sa han at han var den første som kom fram til Olof Palme og at han snudde ham i stabilt sideleie.

«Politiet påstår av de øvrige vitnene på drapsstedet ikke har sett Engström på plassen. Derimot har tre vitner innledningsvis gitt et signalement på gjerningsmannen som stemmer overens med Engström», står det i notatet.

Häggström konkluderer med at Engström må ha vært drapsmannen hvis opplysningene stemmer.

«Hvis dette er sant, har Engström drept O. Palme. Dette skulle da innebære at Engström kom ut av S44 (Skandiahuset) da Palme passerte, innhentet paret Palme ved Tunnelgatan, avfyrte to skudd og flyktet Tunnelgatan østover.»

Engström – også kjent som «Skandiamannen» – ble i juni utpekt som mistenkt av svenske etterforskere. Utpekingen har møtt skarp kritikk ettersom etterforskerne ikke kunne legge fram nye tekniske bevis, og Engström ikke lenger kan forsvare seg siden han har vært død i 20 år.

(©NTB)

Flere nyheter: