Menu
Bildet viser et Skjeggkre på gulvet inne i et klasserom på Vardafjell videregående skole. FOTO: Privat.

Sølvkre funnet i klasserom

Det er ikke funnet Skjeggkre på Vardafjell videregående skole i dag. Det er Sølvkre som er funnet. De to artene er til forveksling like, men Sølvkre er ikke et skadedyr.

Av Egil M Solberg | 20.02.2019 13:23:25

Sølvkre: I senere tid er skadedyret Skjeggkre funnet på andre skoler på Haugalandet. Det er på Karmøy alene meldt om funn av Skjeggkre på tre skoler.

Frykten er alltid at skadedyret skal finne veien hjem med elever og ansatte ved skolene og at skadedyret skal spre seg og gjøre stor skade.

Skjeggkre kan livnære seg på ulike organiske stoffer som de finner i støv og smuler, og de kan også gå løs på tapeten.

Ingen Skjeggkre på Vardafjell

Det er imidlertid ikke Skjeggkre som er funnet på Vardafjell videregående skole i dag. Det opplyser skolen til Radio Haugaland nå i ettermiddag.

Det er på skolen i dag gjort undersøkelser rundt saken og de kan nå slå fast at det er snakk om Sølvkre som er en ufarlig art ikke uvanlig å finne innendørs.

Skjeggkre lar seg bekjempe

Skjeggkre lar seg bekjempe, og nye metoder gir grunn til optimisme, ifølge eksperter.

– Det er selvfølgelig utrivelig å få skjeggkre i huset, og mange sliter psykisk etter å ha oppdaget dem. Men som skadedyr betraktet er de ikke blant de mest alvorlige inntrengerne, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i rådgivningsfirmaet Mycoteam.

Gjør skade på inventar

– Skjeggkre er altetende, små støvsugere, og i menyen inngår også papir og cellulose. På den måten kan de gjøre stor skade på for eksempel, tapet, bøker, bilder og malerier. Derfor er det viktig å ta opp kampen med dem, hvis boligen er invadert, sier Jenssen.

På grunn av lang levetid (opptil syv år) og relativt god formeringsevne kan forekomst av skjeggkre oppleves som plagsom.

Forgiftet åte

Bruken av både kjemisk sprøytebehandling og lim-feller har vist seg å være lite effektive metoder i bekjempelsen av skjeggkre, ifølge Arne Nese, teknisk sjef i skadedyrfirmaet Rentokil.

– En nyere metode, der man legger ut forgiftet åte, har vist seg å virke langt bedre, og fremstår nå som det beste alternativet vi har, sier han.

Giften legges ut punktvis langs veggene, og insektene dør kort tid etter å ha spist av den. På den måten kan man ta knekken på store deler av bestanden, men om en total utryddelse kan oppnås er foreløpig uvisst.

Tre funn på skoler i Karmøy

Nylig ble foreldrene til elever ved Vedavågen skole informert om at det også var funnet skjeggkre i deler av skolebygningen hos dem. Dette er den tredje skolen som rammes på Karmøy de siste månedene.

Nylig ble det også kjent at skjeggkre er oppdaget ved Åkrehamn Videregåande skole. I oktober i fjor ble det også funnet et stort omfang av skjeggkre i veggene på Mykje skole på Vormedal.

Flere nyheter: