Menu
En fjellrev uten skabb på Dovre. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Skabb blant fjellrev på Hardangervidda

Det er sterk mistanke om skabb blant fjellrev på Hardangervidda. Miljødirektoratet frykter en knekk for bestanden om ikke parasitten stoppes.

Av NTB | 03.06.2022 09:15:53

Kuriosa og kjendiser: Bakgrunnen for mistanken er bilder fra viltkameraer i området rundt Tinnhølen, nord på Hardangervidda, de siste ukene, opplyser direktoratet.

Bildene viser en rev med karakteristisk håravfall på halen.

– Fjellreven er sterkt truet, og vi jobber aktivt med å øke fjellrevbestanden i Norge. Et utbrudd av skabb er en trussel for dette arbeidet. Derfor jobber vi nå med å med å kartlegge hvor mange fjellrever som kan være rammet, og vil forsøke å begrense smittespredningen blant fjellrevene, sier seniorrådgiver Karen Lone i Miljødirektoratet.

Det er antakelig omtrent 40–50 fjellrever og flere aktive hi i området, og Miljødirektoratet kan ikke utelukke at flere individer er smittet med parasitten.

I samarbeid med Veterinærinstituttet og Norsk institutt for naturforskning (NINA) er det laget en plan for behandling. Det legges ut mat med medisiner blandet inn ved de fem stedene den hårløse fjellreven er fotografert.

Medisineringen vil virke både som behandling av sykdommen og som forebygging for friske fjellrever.

Nå skal Miljødirektoratet ha økt kameraovervåking i området og vurdere behov for ytterligere behandling når årets valper er født. Samtidig ber de folk i området om å melde ifra dersom de ser rødrever eller fjellrever som virker syke.

Ta gjerne bilde eller film av reven, lyder oppfordringen.

Sykdommen er godt kjent fra rødrev og hund, men det er usikkert hvilken effekt den har på viltlevende fjellrev og i hvilken grad fjellreven er motstandsdyktig mot parasitten.

Direktoratet vet ikke hvor reven er blitt smittet, men tror den kan ha hatt kontakt, enten direkte eller indirekte, med rødrev med skabb.

– Vi har svært begrenset erfaring med behandling av fjellrev i det fri, og dette har aldri blitt utført i Norge tidligere. Basert på informasjonen vi har i dag, tror vi likevel at det skal være mulig å stoppe dette utbruddet, sier seniorrådgiver Lone.

Skabb er en svært smittsom parasittsykdom som forårsakes av en liten skabbmidd med det latinske navnet Sarcoptes scabei var. vulpes. Den kjennetegnes blant annet med kraftig kløe, tap av pels og hudforandringer.

(©NTB)

Flere nyheter: