Menu
Barnefamilier slo leir ved havna i Mytilene på Lesvos da lokale sperret adgangen til den allerede overfylte Moria-leiren tidligere i mars. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB scanpix

Sju EU-land tar imot 1.600 barn og unge fra Hellas

Sju EU-land skal ta imot 1.600 barn og unge som har sittet i overfylte flyktningleirer i Hellas uten foresatte. Andre tilbys penger for å returnere frivillig.

Av NTB | 12.03.2020 17:16:35

Sosiale forhold: Barne- og ungdomsflyktningene skal fordeles i Tyskland, Frankrike, Irland, Portugal, Finland, Kroatia og Luxembourg. Det er over 5.500 enslige mindreårige i asylleirene på greske øyer.

Redd Barna ønsker EUs initativ velkommen, men ber samtidig alle EU-land om å trappe opp engasjementet for enslige migranter og flyktninger i Hellas.

– Vi er dypt bekymret over EU og Hellas’ behandling av migranter og flyktninger, sier Redd Barnas Europa-direktør Anita Bay i en uttalelse.

– Rapporter om folk, blant dem barn, som sperres inne og deporteres uten rettssikkerhet og presses tilbake på voldelig vis ved grensene, samt den vedvarende bruken av militært språk, viser at EU har utspilt sin rolle som en global forsvarer for menneskerettigheter, tilføyer hun.

EUs nye plan går ut på at flyktninger og migranter som oppholder seg i de greske leirene, men som er villig til å returnere til sitt hjemland, vil bli tilbudt rundt 22.500 kroner i bistand.

Om lag 5.000 mennesker kan være aktuelle for ordningen, som bare gjelder for dem som kom til Hellas før 1. januar, og tilbudet står i en måned, opplyste EUs migrasjonskommissær Ylva Johansson i Aten torsdag.

I februar oppsto det sammenstøt mellom lokalbefolkningen og politiet etter at regjeringen besluttet at det skal bygges en ny leir for asylsøkere på øya.

Samtidig venter anslagsvis 10.000 migranter og flyktninger fremdeles ved den tyrkiske grenseposten Pazarkule ved Hellas, ifølge tyrkisk Røde Halvmåne. Greske sikkerhetsstyrker mener det dreier seg om rundt 6.000.

Torsdag fikk greske sikkerhetsstyrker ytterligere støtte fra EUs grensebyrå Frontex for å patruljere grensa og hindre at de tar seg inn i Hellas.

Flere partier på Stortinget har tatt til orde for at Norge bør hente barn og andre sårbare flyktninger fra Hellas. SV fremmet tirsdag forslag om å evakuere 1.500 av dem.

MDGs Une Bastholm mener KrF burde true med å gå ut av regjering for å presse Høyre til å gå med på å ta imot asylsøkere fra Moria-leiren på Lesvos.

– Jeg syns KrF har vært skuffende stille i det som akkurat nå er den største humanitære krisen i Europa, sier Bastholm til NTB.

– Jeg mener dette burde være et spørsmål om å være eller ikke være i regjering for KrF. Det handler om veldig sårbare barn og Norges solidariske ansvar i et land som Norge har et veldig nært forhold til, sier hun.

KrF er enig i budskapet om at Norge bør ta imot asylsøkere fra Moria.

– Regjeringen bør følge opp initiativet fra Tysklands forbundskansler om å hente til Norge barn som trenger akutt behandling eller er foreldreløse, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan.

Om det kan bli aktuelt for KrF å stille ultimatum i saken, sier han derimot ikke noe om.

– Å starte med å motta flere migranter fra Hellas er første steg for å etablere en ny asylkrise i Europa, sier Frps Jon Helgheim i en kommentar.

Leirene på Lesvos, Samos, Chios, Leros og Kos huser til sammen 38.000 personer, mens kapasiteten er bare for 6.200. Mange av dem er familier med små barn uten tilgang på skikkelig mat, husly eller helsehjelp, påpeker Redd Barna.

Moria-leiren på den greske øya Lesvos huser i dag 19.000 asylsøkere. Dette er en nedlagt militærleir som opprinnelig var ment for 3.000 mennesker. Hjelpearbeidere har beskrevet forholdene som forferdelige, spesielt for barna.

EU har gjentatte ganger anklaget Tyrkias regjering for å bruke sårbare mennesker som pressmiddel, og har gitt full støtte til grekernes tiltak for å hindre migranter i å ta seg inn i landet

MDGs standpunkt er at Norge bør ta imot minst 750 barn og sårbare personer fra leiren. Bastholm viser til at flere andre europeiske land allerede har varslet at de vil stille opp.

(©NTB)

Flere nyheter: