Menu
Kamila Valijeva var fortvilet da friløpet var over. Ungjenta mestret ikke det umenneskelige presset hun har vært under og gjorde feil på feil som sendte henne ut av pallen. Foto: Bernat Armangue, AP / NTB

Sjtsjerbakova vant kunstløp da Valijeva bukket under for presset

15-årige Kamila Valijeva kom til OL som «frøken perfekt», men kunne ikke stå imot presset med dopingsak og verdens søkelys. Gullet gikk til en lagvenninne.

Av NTB | 17.02.2022 15:12:16

Sport: Alle snakket om Valijeva, som har levert tidenes beste kortprogram og friløp, men som siste utøver i torsdagens OL-friløp gjorde hun mange feil og mistet gullet til Anna Sjtsjerbakova.

Det ble dobbelt ROC ved Alexandra Trusova, mens Valijeva falt helt til fjerdeplass. Bronsen gikk til japanske Kaori Sakamoto.

Valijeva gråt bitre tårer etter at programmet til tonene av Ravels «Bolero» var avsluttet. Hun måtte ta et steg ut på flere av hoppene og holdt på å falle flere ganger før hun måtte nedpå etter en kvadrupel toeloop. Så havnet hun til slutt på baken da hun prøvde samme hopp igjen.

Hun slo ut med armene i skuffelse og frustrasjon etterpå, og tårene kom fort. Da poengsummen kom opp og det var klart at hun endte utenfor pallen, var det en utrøstelig Valijeva som gråt og gråt.

Sjtsjerbakova ble spurt om lagvenninnens tårer la en demper på gleden.

– Nei, jeg er bare lykkelig. Jeg er lykkelig. Det har ennå ikke gått helt opp for meg. Jeg kan ikke tro at OL allerede er over for meg, sa den 17-årige OL-vinneren.

17-årige Trusova, som var på 4.-plass etter kortprogrammet, sto for et vanvittig hoppshow. Hun gjorde hele fem kvadrupelhopp og ble første kvinne som har landet kvadrupel flip og kvadrupel lutz i OL. Hun tok et steg ut etter ett av monsterhoppene, men sto på alle fem og fikk høyeste poengsum i friløpet med 177,13, nesten like høyt som Valijevas 178,92 fra lagkonkurransen.

Jevngamle Sjtsjerbakova, som er regjerende verdensmester, innledet sitt program med to kvadrupel flip, det første i kombinasjon med trippel toeloop, og leverte deretter et velkoreografert program med bedre elementer enn lagvenninnen. Hun gjorde ingen feil. Det holdt til ledelse, og mot alle forhåndstips også til gull.

Valijeva fikk plassen i lagkonkurransen og skrev tidligere i lekene historie da hun i friprogrammet leverte de første kvadrupelhopp av en kvinne i OL-historien.

Valijeva fikk delta i OL-konkurransen selv om hun har en dopingsak hengende over seg etter å ha testet positivt på et forbudt stoff i romjula. Både IOC, Wada og ISU prøvde å stoppe henne, men fikk ikke gehør hos Idrettens voldgiftsrett, som besluttet å godkjenne Russlands antidopingbyrås avgjørelse om ikke å suspendere henne.

IOC hadde bestemt at det ikke ville deles ut medaljer i Beijing dersom Valijeva kom blant de tre første. De ville bli holdt tilbake inntil dopingsaken var avgjort.

Som mindreårig gjelder spesielle regler for Valijeva i en dopingsak. 15-åringen hevder å ha fått i seg stoffet trimetazidin da hun uforvarende drakk av et glass som inneholdt bestefarens hjertemedisin. Det kan ta lang tid før dopingsaken er ferdig behandlet.

Hun er en av tre utøvere i russernes «Quad squad», tre ungjenter som trener under Eteri Tutberidze i Moskva og lander firedoble hopp som om de ikke har gjort annet. Valijeva har vært den mest bejublede, men torsdag var det de to andre som imponerte.

Seiersseremonien i lagkonkurransen er ikke avholdt som følge av Valijevas dopingsak. Hennes fiasko i friløpet betyr at det iallfall blir delt ut medaljer i kvinnenes konkurranse.

(©NTB)

Flere nyheter: