reklame for Utvik Autoservice
Menu
Norge er storeksportør av laks. Dette bildet er tatt på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sjømateksporten fortsatt sterk i juli

I juli eksporterte Norge sjømat for 7,9 milliarder kroner, noe som er på samme nivå som juli i fjor. Totalt har sjømatsalget økt i 2020.

Av NTB | 05.08.2020 06:48:08

Økonomi og næringsliv: – Valutasituasjonen er fortsatt fordelaktig for sjømateksporten, selv om den norske kronen har styrket seg den siste tiden. Samtidig har situasjonen i Asia fortsatt ikke normalisert etter at det i juni ble fattet mistanke om smittefunn på et matmarked i Kina, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

– Samtidig er den generelle turismen lavere enn i fjor, med færre fraktmuligheter og noen restriksjoner i enkeltmarkeder. Det europeiske markedet importerer totalt sett større volumer, men til en lavere pris, fortsetter han.

Lakseeksporten har økt i volum, men sunket i verdi, særlig på grunn av mindre etterspørsel i det asiatiske markedet. Salget av laks til Polen, Frankrike og Tyskland økte på sin side sterkt. Ørreteksporten økte med 43 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

Totalt har Norge eksportert sjømat til en verdi av 60,8 milliarder kroner så langt i år. Eksportverdien har økt med 3 prosent fra samme periode i fjor.

Norge eksporterte også mer fersk og fryst torsk, saltfisk, tørrfisk og makrell enn i samme periode i fjor, mens salget av klippfisk falt kraftig og sild, kongekrabbe og reker også falt.

(©NTB)

Flere nyheter: