Menu
President Joachim B. Nilsen i Norges Sjakkforbund etter at han ble valgt til ny president på NSFs 105. kongress i Kongsvinger 10. juli 2022. Foto: Norges Sjakkforbund / NTB

Sjakkforbundet kritiserer egen president: – Juksing er uakseptabelt og skadelig for sporten

Norges Sjakkforbund tar avstand fra president Joachim Birger Nilsens juksing tilbake i 2016, men berømmer samtidig hans åpenhet.

Av NTB | 06.10.2022 17:20:51

Sport: Det kommer fram i en uttalelse fra forbundet sendt til flere medier, deriblant TV 2.

– Vi i Norges Sjakkforbund tar sterkt avstand fra juks. Juksing er uakseptabelt og har ringvirkninger som er skadelig både for sporten og utøverne, sier sjakkforbundets generalsekretær Kristine Marie Ganz.

NRK avslørte tidligere torsdag at Nilsen hadde jukset i tre partier i det innledende gruppespillet av netturneringen Pro Chess League i 2016/17-sesongen. Sjakkpresidenten fortalte at han hadde en annen person i rommet som var skjult for motstanderne.

– Det var ikke lov, og det er jeg helt tydelig på. At det er mange år siden, har ingenting å si. Slikt skal man ikke drive med i det hele tatt, sa Nilsen til NRK.

Ganz mener det er viktig at Nilsen har stått fram.

– Når det gjelder saken om president Joachim Nilsen, er vi takknemlig for at han er åpenhjertig om sine erfaringer og modig nok til å innrømme det som skjedde i 2016. Han er nøktern og svært ryddig i sin forklaring, og gjør ingen forsøk på å bortforklare eller underkjenne handlingen, sier hun.

Generalsekretæren legger til at man håper å komme styrket ut av saken som forbund. Hun erkjenner at forebygging av juks i sjakken ikke hadde kommet godt nok i gang for seks år siden.

– Dagens mer aktuelle saker understreker at det fremdeles må gjøres en solid innsats, sier Ganz.

Nilsen tok i sommer over som sjakkpresident etter Simen Agdestein. Flere i det norske sjakkmiljøet har reagert sterkt på hans innrømmelser om fusk.

– Dette kom som en bombe for meg. Jeg synes han bør gå av, sier styreleder Gunnar Glendrange i Oslo Schakselskap til Aftenposten.

(©NTB)

Flere nyheter: