reklame for smiaa
Menu
Magnus Carlsens seiersrekke fortsetter i Legends of Chess. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sjakk: Nok en Carlsen-triumf mot sterk konkurrent

En seiersvant Magnus Carlsen tabbet seg ut i siste hurtigsjakkparti, men vant i armageddon i en høydramatisk toppkamp mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij.

Av NTB | 28.07.2020 20:33:04

Sport: Det betyr at Carlsen har slått sine åtte første motstandere i onlineturneringen Legends of Chess. Seieren gjør at 29-åringen leder grunnspillet klart før siste runde.

«Nepo» lå på 2.-plass i grunnspillet før tirsdagens duell, to poeng bak Carlsen. Begge var allerede klare for semifinale, men det lå prestisje i oppgjøret.

Carlsen holdt russeren til remis i begge partier med svarte brikker og hadde alt i egne hender etter seier i sitt første forsøk med hvitt. Han trengte bare remis med hvitt i siste parti, men rotet det til og tapte.

– Jeg vil ikke snakke så mye om det. Det var temmelig dårlig. I dag lå jeg an til å vinne i hvert eneste parti, men så mistet jeg vettet i det fjerde partiet og tapte.

Dermed ble det armageddon. Der ble det remis, men Carlsen spilte med svart og ble dermed vinner.

Med hvite brikker hevet den norske sjakklegenden seg stort og vant det neste partiet.

– Et fantastisk bra parti av hvit, sa TV 2s sjakkekspert Hans Olav Lahlum i studio.

En stor tabbe av Nepomnjasjtsjij i tredje parti kunne blitt skjebnesvangert for russeren, men partiet endte likevel med remis. Dermed hadde Carlsen alt i egne hender før det siste og avgjørende partiet.

Der hadde han seieren i lommen, men han gjorde noen stygge feil som førte til at Nepomnjasjtsjij vant og skaffet armageddon.

– Men det var veldig greit at feilen kom på et tidspunkt hvor det ikke spilte så stor rolle. Så var det greit at jeg vant armageddon også, sa Carlsen og lo.

Onsdag møter han russeren Vladimir Kramnik i den siste kampen i grunnspillet.

– Da må jeg prøve å levere en bedre prestasjon enn i dag, sa han.

Carlsen (22 poeng) og Nepomnjasjtsjij (19) er allerede klare for semifinale, mens Anish Giri (15) på 3.-plass ligger meget godt an. Det gjør også Peter Svidler (14), mens Kramnik (12) og Vasil Ivantsjuk (11) er avhengig av egen seier og mye hjelp.

Boris Gelfand, Peter Leko, Vishy Anand og Ding Liren er uten sjanse til å gå videre.

Nordmannen kom skjevt ut i det første partiet med svarte brikker, men klarte å snu sin defensive stilling til en lovende posisjon. Likevel klarte han ikke å hale inn seieren, og partiet endte med remis.

– Det var fullstendig hodemist, sa Carlsen selv til TV 2, og fortsatte:

(©NTB)

Flere nyheter: