Menu
Magnus Carlsen kjemper videre for å forsvare sin VM-tittel. Foto: Kamran Jebreili / AP / NTB

Sjakk: Magnus Carlsen tok ny seier mot Jan Nepomnjasjtsjij i dramatisk VM-parti

Magnus Carlsen overrumplet utfordreren Jan Nepomnjasjtsjij, skaffet seg et tidlig overtak og tok en knusende seier i det åttende partiet i sjakk-VM søndag.

Av NTB | 05.12.2021 17:44:38

Sport: Partiet var over etter 46 trekk. Dermed leder Carlsen 5-3 etter at åtte av de 14 VM-partiene er unnagjort. Det gir den regjerende verdensmesteren ro, trygghet og kjempeovertak foran fortsettelsen. Mandag er det hviledag i Dubai.

I søndagens parti skapte Carlsen med hvite brikker nærmest umiddelbart trøbbel for Nepomnjasjtsjij. Allerede i det niende trekket tenkte russeren i mer enn et kvarter og så tydelig ukomfortabel ut med stillingen. Deretter gjorde han et trekk flere eksperter beskrev som både svært aggressivt og overilt.

Carlsen tok seg på sin side uvanlig god tid med å svare på Nepomnjasjtsjijs trekk. Etter å ha tenkt i mer enn 40 minutter svarte verdensmesteren uten umiddelbart å beholde hele overtaket sjakkcomputerne hadde gitt ham i stillingen.

I de neste trekkene forsvarte Nepomnjasjtsjij seg godt, og plutselig jevnet stillingen seg atskillig ut igjen. Et svakt 20. trekk av russeren ga så Carlsen på ny store angrepssjanser, og de tok nordmannen godt vare på.

Nepomnjasjtsjij fant ingen vei tilbake til en remisstilling, men havnet i stedet i stadig mer trøbbel. Til slutt måtte VM-utfodreren innse at slaget var tapt.

Dermed fikk Magnus Carlsen en formidabel inngang til mandagens hviledag.

Førstemann til 7,5 poeng blir verdensmester i Dubai. Et eventuelt omspill finner sted 15. desember.

Det niende partiet spilles tirsdag.

Etter 15 trekk hadde Carlsen forbedret stillingen og festet et klart grep om partiet. Ifølge computerne hadde han da én bondes overtak, men dramaet var ikke over.

Carlsen har vært verdensmester i langsjakk uavbrutt siden 2013. Han har vunnet dueller mot Vishy Anand (to ganger), Sergej Karjakin og Fabiano Caruana. Forrige mesterskap ble spilt i 2018.

(©NTB)

Flere nyheter: