Menu
Fabiano Caruana i kamp mot Magnus Carlsen i Norway Chess sist år. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sjakk-Grisjtsjuk med ramsalt kritikk: – Vi burde ikke ha spilt

Russeren Aleksandr Grisjtsjuk mener at kandidatturneringen i sjakk burde ha vært stoppet med øyeblikkelig virkning.

Av NTB | 22.03.2020 17:01:58

Sport: Turneringen handler om retten til å møte Magnus Carlsen til VM-kamp senere i år.

– Formen min er elendig. I begynnelsen hadde jeg ingen klar mening, men i de siste dagene har jeg vært åpen om hva jeg mener. Jeg ville helst ikke ha vært her. Dette burde ha vært stoppet, sa en syrlig Grisjtsjuk.

Han ga seg ikke med dette i intervjuet med Chess24 etter søndagens kamper. Han mer enn antydet at hele turneringen hadde utviklet seg til en farse.

Fabiano Caruana er en av favorittene til å vinne turneringen, selv om han er ett poeng bak ledende Jan Nepomnijasjtsji etter fem spilte runder. Amerikaneren var også i villrede i sitt intervju.

– Jeg vet ikke om jeg har noe sted å dra etter dette. Jeg kan havne hvor som helst, og jeg er ikke sikker på hvor. De amerikanske myndighetene har sagt at statsborgerne ikke kan vende hjem igjen om de ikke gjør det med en gang, sa Caruana, vel vitende om at det ikke er mulig om turneringen skal gjennomføres med de 14 planlagte rundene og avslutning først 3. april.

Det drøye enda lenger også om det blir snakk om omspill.

I de tre andre oppgjørene ble det remis mellom Anish Giri (Nederland) og Fabiano Caruana (USA), Aleksandr Grisjtsjuk (Russland) og Ding Liren (Kina) og Kirill Aleksejenko (Russland) og Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike).

Sjette runde av turneringen spilles mandag.

– Stemningen er helt forferdelig. Sikkerhetsfolkene går rundt med beskyttelsesmasker. Det er ikke tilfeldig at vi er det eneste sportsarrangementet som holder det gående. Alt annet er stoppet, sa russeren om det som akkurat nå skjer i hans hjemland Russland i byen Jekaterinburg.

Jan Nepomnijasjtsji i hvitt var den enste som vant sitt parti søndag. Han avgjorde til sin fordel mot kineseren Wang Hou og tok ledelsen i sammendraget med totalt 3,5 poeng etter fem spilte runder.

(©NTB)

Flere nyheter: