Menu
Magnus Carlsen tapte søndagens parti i Nederland. Foto: Carina Johansen / NTB

Sjakk: Carlsen sliter tungt i Nederland – tapte for Jesipenko

Det vil seg ikke for Magnus Carlsen i langsjakkturneringen i Nederland. Han har etter søndagens tap for Andrej Jesipenko bare én seier på åtte partier.

Av NTB | 24.01.2021 20:23:04

Sport: Nordmannen hadde før møtet med 18 år gamle Jesipenko seks remis på rad, og han røk mot russeren på sitt første tap hittil i turneringen. Nå er han på 8.-plass halvannet poeng bak lederen.

Med svarte brikker var Carlsen tidlig i vansker. Jesipenko tok seg god tid innledningsvis og satte press på nordmannens stilling med tårnet.

Håpet om seier forsvant mer og mer, og det kunne se ut som om Carlsen kun forsøkte å redde remis. Den norske verdensmesteren brukte jevnt over lang tid, og hadde etter 17 trekk 20 minutter mindre tid på klokka enn de unge russeren.

Jesipenko fortsatte det høye presset og satte Carlsen i store problemer med et genialt trekk som satte de svarte bøndene i fare. Den regjerende verdensmesteren nektet å gi seg og holdt ut i hele 38 trekk, men måtte til slutt se seg slått og gi opp, i et parti som varte i nesten fire timer.

Heller ikke søndag stilte Carlsen til Skype-intervju med TV 2. Det gjorde derimot Jesipenko. 18-åringen var svært glad for seieren.

– Jeg slo Magnus Carlsen, så dette er en spesiell dag for meg. Jeg kan fortsatt nesten ikke tro det, sa han.

– Det var OK. Det var vanskelig å spille for seier etter åpningen, sa Tari til TV 2.

– Jeg var skuffet over at jeg tapte med hvite brikker lørdag (mot Jorden van Foreest). Jeg misforsto stillingen litt, og det var smertefullt.

Alireza Firouzja nedkjempet Pentala Harikrishna i søndagens lengste parti og leder dermed turneringen et halvpoeng foran fire andre spillere. Carlsen er nå halvannet poeng bak.

I neste runde tirsdag spiller Carlsen mot Nils Grandelius. Da har nordmannen hvite brikker. Årets utgave av turneringen avsluttes 31. januar.

Med bare fire poeng på åtte partier ser det bekmørkt ut for Carlsen med tanke på seier i turneringen. Da er nordmannen avhengig av en seiersstim i de fem resterende partiene. Carlsen har vunnet turneringen sju ganger tidligere.

Aryan Tari spilte remis mot Alexander Donchenko etter et jevnt og spennende parti. 21-åringen har ennå ikke vunnet i turneringen. Han har seks remis og to tap.

(©NTB)

Flere nyheter: