reklame
Menu
Sylvi Listhaug (t.v.) og Frp-leder Siv Jensen på vei inn til budsjettforhandlinger med regjeringspartiene på Statsministerens kontor onsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB

Siv Jensen: – Det er regjeringen som er avhengig av flertall

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre fortsetter forhandlingene med Fremskrittspartiet om neste års statsbudsjett.

Av NTB | 25.11.2020 13:52:59

Politikk: De fire partiene møttes klokka 13 onsdag.

– Det er alvor i dette, svarte Frp-leder Siv Jensen på spørsmål om hvor komfortabel hun er med eventuelt å føre landet ut i en budsjettkrise midt under en pandemi.

– Det er regjeringen som er avhengig av å få flertall i Stortinget for statsbudsjettet. Da skulle det bare mangle at gjennomslagene våre er tydelige og reelle, sa hun.

Jensen forventer at regjeringen vil legge gode forslag på bordet når det gjelder de spørsmålene Frp er opptatt av.

– Men det gjenstår å se. Og det er faktisk regjeringen som sitter med nøkkelen til å løse dette, sa hun.

– Jeg forlot jo møtet her i går fordi det ikke var kommet substans på bordet på de områdene som er viktige for oss, sa Jensen på vei inn til onsdagens møte.

– Ofte henger politikk og penger sammen. Her handler det om avgiftsreduksjoner fordi vi tror at det kan skape varige arbeidsplasser over hele landet. Men det handler også om asyl- og innvandringspolitikk som ingen må være overrasket over at Frp er opptatt av, sier Jensen.

– Innen samferdsel har vi en situasjon hvor mange entreprenører over hele landet sliter, permitterer og sender folk ut i arbeidsledighet, fordi det ikke er igangsatt prosjekter med asfaltering og rassikring som vi likevel trenger mye av i Norge, sier hun.

– Dette er politikk, men det handler om arbeidsplasser, og da handler det også om penger. Vi får løst mange uløste oppgaver gjennom å sette folk i arbeid.

– Vi har avstand på noen viktige punkter, som er viktig både for regjeringspartiene og Frp, med ulikt utgangspunkt.

Men statsministeren mener de allerede har fått på plass mange gode tiltak i pakken som de har blitt enig om, og peker på langtidsplanen for Forsvaret som eksempel.

– Vi har mye som skal inn 2021-budsjettet på grunn av enighet i andre samtaler enn de vi holder på med nå, sa Solberg.

– Jeg synes vi har strukket oss langt, men det vil sikkert Frp mene noe annet om, sier Solberg.

Men finansinnstillingen skal etter planen avgis fredag, og Frp varslet mandag at partiet har begynt å legge inn sin primærpolitikk i den.

Hvis partene ikke kommer fram til en avtale innen fredag, vil forhandlingene trolig rulle videre gjennom helgen, fram mot finansdebatten 3. desember. En eventuell avtale kan da legges fram i salen i forbindelse med debatten.

I stortingsgangene snakkes det nå om forhandlingene høsten 2016. Da ble de fire partiene først om kvelden lørdag 3. desember enige om en budsjettavtale. Den ble så presentert av partilederne på en hastig sammenkalt pressekonferanse i Askos lokaler på Kalbakken i Oslo.

Kvelden i forveien forlot Jensen et forhandlingsmøte på Statsministerens kontor etter bare en halvtime. Da kritiserte hun regjeringen for ikke å bruke tida godt nok.

Jensen har i flere dager trukket fram behovet for å bruke mer penger på asfaltering og rassikring. Hun ser på dette som et krisetiltak i en koronarammet økonomi.

Statsminister Erna Solberg (H) innrømmet onsdag at det fortsatt er avstand på noen viktige punkter i budsjettforhandlingene med Frp.

Frp-leder Siv Jensen har de siste dagene understreket at det er usikkert hvor forhandlingene ender, og at Frp ikke er noen rundingsbøye.

(©NTB)

Flere nyheter: