reklame for smiaa
Menu
Partileder i Frp Siv Jensen ankommer statsministeren kontor til forhandlinger om statsbudsjettet søndag formiddag., Foto: Johan Falnes / NTB

Siv Jensen: – Det er fortsatt betydelig avstand

Frp og regjeringspartiene møttes søndag til en ny budsjettrunde, denne gang på partiledernivå.

Av NTB | 22.11.2020 12:38:23

Politikk: Fremskrittspartiets partileder Siv Jensen satt selv i førersetet i elbilen da hun ankom til Statsministerens kontor kort tid før klokka 11 søndag.

– Målet er å virkelighetsorientere regjeringen, få de til å skjønne at de må strekke seg for at vi skal komme i mål, sa hun til pressen som hadde møtt opp utenfor.

En drøy time senere kom hun ut igjen. En vanskelig situasjon, oppsummerte hun.

– Vi har gått igjennom de problemstillingene som er mellom oss. Vi kjenner hverandres posisjoner, men vi er altså ikke enige, sa Jensen til TV 2s reporter på stedet.

– Det er fortsatt betydelig avstand mellom partiene, sa hun.

De tre andre partilederne uttalte seg ikke til pressen søndag.

– Budsjettforhandlinger er alltid krevende. Jeg har vært i mange budsjettforhandlinger i mitt liv. Og det handler om å få de gjennomslagene som skal til, sa Jensen til NTB på vei inn til søndagens møte.

– Du må huske på at Fremskrittspartiet gikk ut av regjering fordi vi ikke fikk nok gjennomslag. Nå har regjeringen anledning til å vise oss at de kommer oss i møte, fortsatte hun.

– Hva er det du skal få til som Sylvi Listhaug ikke fikk til?

– Nå får vi se. Nå går jeg inn med ambisjon om å prøve å få til en løsning, så får vi se.

Nå fortsetter samtalene på overtid. De tre regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF hadde i utgangspunktet frist til lørdag klokken 10 med å legge inn sine merknader og tall i finansinnstillingen, en frist som altså ble brutt.

Partiene har endelig frist til å avgi finansinnstillingen fredag 27. november, mens finansdebatten i Stortinget holdes 3. desember.

Beslutningen om å løfte samtalene til øverste nivå ble tatt lørdag ettermiddag.

Men i flere av spørsmålene stiller Frp krav som det vil være svært smertefullt for regjeringspartiene å innfri, kanskje spesielt for KrF.

I diskusjonene om kvoteflyktninger har regjeringspartiene vist til regjeringsplattformen fra Granavolden. De legger opp til å ta imot 3.000 kvoteflyktninger neste år, mens Frps utgangspunkt er null.

Samtidig har Frp foreslått å spare 11,4 milliarder kroner i budsjettet ved å kutte bistanden fra 1 til 0,7 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI).

Budsjettforhandlingene er nå løftet til partiledernivå etter at finanspolitikerne på Stortinget ikke klarte å bli enige innen fristen de hadde satt for seg selv.

Budsjettforhandlingene har pågått siden 9. november. Men den første uka gikk med til å bli enige om en ny koronakrisepakke på 22,1 milliarder kroner for kommuner og bedrifter.

Overfor NTB trekker Jensen fram kvoteflyktninger, avgifter på grensehandelsutsatte varer, pensjon, asfaltering, sikring av rasutsatte veier og riving av bomstasjoner som viktige saker partiet ønsker å få gjennomslag for.

(©NTB)

Flere nyheter: