Menu
piggdekk
Illustrasjonsbilde: Privat

Siste frist for å få av piggdekkene

Lørdag, 1. mai, er siste frist for få av piggdekkene. Det betyr at mange vil være nødt til å skifte til sommerdekk i løpet av helgen.

Av Egil M Solberg | 30.04.2021 11:41:05

Trafikk: Når du skifter til sommerdekk er det viktig å sjekke at dekkene er i god stand. Skal du gjøre dekkskiftet selv, er det også et par andre faktorer du bør være oppmerksom på som er viktig for sikkerheten.

Dekkekspert i Nokian Tyres, Kjetil Røssel kommer med gode tips.

Det første, som sikkert mange kjenner til, er mønsterdybden. Den skal ifølge loven være på minimum 1,6 millimeter, men sikkerheten vil svekkes betydelig om den er under 4 millimeter. Kommer du under denne grensen, er det derfor anbefalt å bytte ut dekkene.

I tillegg til mønsterdybden, bør du også sjekke om dekkene slites jevnt.

– Hvis dekkene har ujevn slitasje, vil det påvirke både sikkerhet og komfort. Den vanligste årsaken til at dekkene får ujevn slitasje, er feil hjulstilling. Derfor er det lurt å ta en titt på vinterdekkene når du tar de av bilen. Har de ujevn slitasje, bør du dra til et dekkverksted og be de sjekke hjulstillingen til bilen. Da kan du få rettet opp eventuelle feil, før det påvirker sommerdekkene også, sier dekkeksperten i Nokian Tyres.

For å forhindre skade på vinterdekkene i løpet av sommeren, bør du sørge for at de lagres riktig.

– Dekkene må oppbevares innendørs, da sollys er skadelig for dem. De skal heller ikke utsettes for fysisk belastning, ettersom det kan endre formen på dekkene. Sørg også for at de ikke kommer i kontakt med olje eller løsemidler, forteller Røssel.

De vanligste feilene ved dekkskift

Selv om dekkhotell er blitt mer og mer populært, er det fortsatt veldig mange som skifter dekkene selv. Da er det viktig å bruke riktig utstyr.

– Dessverre er skader på bilen ganske vanlig under dekkskift, fordi mange jekker opp bilen på feil måte. Det viktigste du gjør for å unngå dette, er å sørge for at bilen står på et jevnt og flatt underlag. I tillegg bør du bruke en god garasjejekk, og ikke den som følger med bilen, sier Røssel.

Hvis sommerdekkene har en bestemt rulleretning, er det viktig at de monteres riktig vei. Dette står som regel illustrert på dekket med en pil. Konsekvensen av å montere dekkene feil vei, kan være dramatiske. De vil få dårligere egenskaper på våte veier, og det vil være større sannsynlighet for vannplaning.

Røssel anbefaler å være nøye med monteringen, ettersom eventuelle feil her kan føre til vibrasjoner i hjulene. Det svekker sikkerheten og kan på sikt også være skadelig for bilen.

Etter et dekkskift, må lufttrykket kontrolleres og justeres i henhold til produsentens anbefalinger. Riktig lufttrykk er naturligvis viktig for sikkerheten, men det vil også spare deg for utgifter. Har du for lavt lufttrykk, vil nemlig dekkene slites fortere og drivstofforbruket vil øke.

Bruker du aluminiumsfelger, bør du i tillegg stramme hjulboltene etter rundt 10 mils kjøring.

Flere nyheter: