Menu
Det britiske kongeparet på vei inn til minnegudstjenesten for avdøde dronning Elizabeth i St. Anne-katedralen i Belfast tirsdag. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Sinn Féin-topp møtte kong Charles i Nord-Irland

Nestleder Michelle O'Neill i det republikanske partiet Sinn Féin hilste på kong Charles og uttrykte sin kondolanse da kongen besøkte Nord-Irland tirsdag.

Av NTB | 13.09.2022 17:20:43

Krig og konflikter: Besøket i Nord-Irland innebærer en vanskelig balansegang for den nye kongen og for både katolske republikanere og protestantiske unionister.

Sinn Féin deltok ikke på den formelle proklamasjonen av Charles som konge og henviste til at den seremonien var ment for dem som er lojale til den britiske kronen. Samtidig signerte nestleder O’Neill sørgeprotokollen i rådhuset i Belfast. Hun talte også på en markering i den lovgivende forsamlingen Stormont.

Tirsdag møtte den republikanske partitoppen den nye kongen og uttrykte sin sympati og medfølelse. Ifølge BBC sa hun at dronningens liv og ettermæle «vil bli husket kjærlig av dem med britisk identitet som var veldig glad i henne».

– Hun gikk foran med et godt eksempel for å fremme fred og forsoning med dem av oss som er irske og som har et annet politisk syn og andre ambisjoner enn henne og hennes regjering. Jeg håper dette fortsetter med deg som konge og at det britisk-irske forholdet styrkes idet vi går inn i en ny tidsalder, sa O’Neill til Charles.

Kongeparet skal også ut i Belfasts gater for å møte folket i den minste av de fire delene som utgjør kongedømmet han arvet da dronning Elizabeth døde forrige uke.

Likevel tok han den mangeårige Sinn Fein-leder Gerry Adams i hånden da de møttes i 2015. Samtidig som han har strukket ut en hånd til republikanerne, har Charles også forsikret de nordirske lojalistene om deres tilhørighet i Det forente kongedømmet.

For første gang er katolikkene i ferd med å bli flertall i provinsen, og for første gang vant Sinn Féin i mai flertall i et valg. Samtidig har brexit og handelsavtalen med EU ført til en tollgrense mellom Nord-Irland og Storbritannia i stedet for mellom Nord-Irland og Irland.

Det har medført at unionistene nekter å være med på en ny Sinn Fein-ledet regjering før tollgrensen oppheves.

I tillegg til å møte folkevalgte i Nord-Irland, deltok Charles og dronning Camilla i en minnegudstjeneste i St. Anne-katedralen i Belfast. Der var også statsminister Liz Truss og hennes irske kollega Micheál Martin til stede, i tillegg blant andre O’Neill og Jeffrey Donaldson, den parlamentariske lederen for unionistpartiet DUP.

Den ferske monarken er godt kjent med den turbulente politikken i Nord-Irland, der han har vært på 39 offisielle besøk tidligere. Han ble også personlig berørt av den voldelige konflikten da IRA drepte hans favorittonkel lord Louis Mountbatten 1979.

For noen lojalister gir dronningens død grunnlag for ny bekymring for at båndene til Storbritannia svekkes, ifølge The Guardian.

(©NTB)

Flere nyheter: