Menu
Partileder Mary Lou McDonald i Sinn Féin (i midten) jubler sammen med partifeller søndag. Hun er nå på jakt etter støtte for å forsøke å danne en koalisjonsregjering, som kan bety at Irland for første gang på hundre år kan bli styrt av et annet parti enn Fine Gail og Fianna Fáil. Foto: Peter Morrison / AP / NTB scanpix

Sinn Féin på jakt etter støtte etter valgseier i Irland

Det venstreorienterte partiet Sinn Féin vil forhandle med de andre irske partiene etter det som selv rivalene omtaler som et «oppsiktsvekkende» valgresultat.

Av NTB | 10.02.2020 13:46:11

Politikk: Valgresultatene har sjokkert irsk politikk. Sinn Féin har fått 24,5 prosent oppslutning, viser de foreløpige tallene fra søndagens valg.

Like bak ligger Fianna Fáil og Fine Gail, med henholdsvis 22,2 og 20,9 prosent oppslutning.

Det er et politisk jordskjelv i Irland, der det moderate høyrepartiet Fine Gail og sentrumspartiet Fianna Fáil har dominert politikken i et hundreår. Sinn Féin, som historisk sett har vært tilknyttet IRA (Den irske republikanske hær), er aktivt på begge sider av irskegrensen og ønsker å gjenforene øya.

– Det gamle topartisystemet tilhører nå fortiden, sier partileder Mary Lou McDonald i Sinn Féin.

Sittende statsminister Leo Varadkar, som tilhører Fine Gael, har helt avvist et regjeringssamarbeid med Sinn Féin. I Fianna Fáil er det enkelte som er på glid, men det er likevel stor skepsis i partiet for en slik mulighet.

(©NTB)

Flere nyheter: