Menu
VIKTIG SPOR: Øverst, like ved linningen, på strømpebuksa til Birgitte Tengs finnes sporet som kan felle siktede. Foto: Politiet

Sikret blodflekk med DNA først etter 15 måneder

Det sentrale temaet i saken mot 51-åringen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, blir når og hvordan et DNA-spor fra siktede havnet på strømpebuksen.

Av Egil M Solberg | 06.05.2022 12:29:00

Tengs-saken: Hvor var strømpebuksen til Birgitte Tengs i månedene etter drapet? Det kan bli et sentralt spørsmål i en kommende rettssak mot den siktede 51-åringen, skriver Aftenbladet.

Det tok nemlig 15 måneder før blodflekken med DNA ble sikret.

Det mest sentrale beviset mot 51-åringen er funnet av en ufullstendig DNA-profil på strømpebuksen til Tengs. Rettsmedisinere i Østerrike identifiserte et Y-kromosom som senere ble koblet til siktede. Resultatet ble senere bekreftet av et laboratorium i Nederland.

Om den mikroskopiske partikkelen med Y-kromosomet faktisk stammer fra siktede, blir neppe noe stridstema i retten. Dokumentasjonen er tung for at Y-kromosomet er identisk med siktedes, og at svært få, om noen, i verden har den samme profilen.

Det mest sentrale spørsmålet blir da: Når og hvordan havnet sporet fra siktede på strømpebuksen, spør avisa?

Skjedde det før, under eller etter drapet? Hvis det skjedde før; hvor lenge før? Kan det tenkes at cellemateriale fra siktede har funnet veien til Tengs’ klær flere dager før drapet, for eksempel ved en forbipassering i en butikk?

Hvis overføringen skjedde under drapet, var den handlingsrelatert, og dermed vanskelig å forklare seg bort ifra.

Men kan det også tenkes at kromosomet har havnet på strømpebuksen etter drapet, hvis ikke beslaget ble håndtert godt nok, spør avisa?

Rettssak kommer opp i Haugaland og Sunnhordland tingrett til høsten eller på nyåret.

Dette melder Aftenbladet i dag.

Flere nyheter: