Menu
Japans tidligere statsminister Shinzo Abe ble fredag skutt og drept da han holdt en tale i byen Nara. Arkivfoto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

Shinzo Abe er død – 41-åring tilstår å ha skutt

Japans tidligere statsminister Shinzo Abe er død etter å ha blitt skutt da han holdt en tale. En 41 år gammel mann innrømmer å ha skutt.

Av NTB | 08.07.2022 16:31:17

Kriminalitet og rettsvesen: Abe ble skutt klokka 11.30 lokal tid i Nara vest i Japan fredag, der han drev valgkamp for det liberale partiet LDP.

I forsøk på å redde livet hans fikk Abe flere blodoverføringer.

– Shinzo Abe kom til sykehuset klokken 12.20. Han var i en tilstand av hjertestans ved ankomst. Gjenoppliving ble forsøkt. Dessverre døde han klokken 17.03, skriver sykehuset i byen Kishihara i Nara-prefekturet i en uttalelse.

Abe ble 67 år gammel. Han var statsminister i Japan fra 2006 til 2007 og igjen mellom 2012 og 2020.

– Vi har fastslått at den har et hjemmelaget utsende, selv om etterforskning pågår for øyeblikket, sa en talsperson for politiet i Nara-regionen.

Ifølge den japanske kringkasteren NHK har den siktede sagt til politiet at han var misfornøyd med Abe og ønsket å drepe ham. I avhør skal Yamagami ha fremstått rolig og likegyldig.

Politiet ransaket fredag mannens leilighet, melder NHK. Der skal de ha funnet flere våpen og eksplosiver.

Ifølge NHK er den siktede en tidligere soldat i det japanske sjøforsvaret. Han skal ha blitt dimittert i 2005.

– Det første skuddet hørtes ut som en leke. Han falt ikke sammen, men så kom et høyt smell. Det andre skuddet var mer synlig, du kunne se gnisten og røyken. Etter det andre skuddet flokket folk seg rundt ham og begynte med hjertekompresjoner, forteller en ung kvinne som var på stedet til NHK.

En kilde i LDP sier til nyhetsbyrået Jiji at Abe blødde fra halsen etter skuddene. TV-bilder viser at skjorta hans var dekket i blod.

Sikkerhetsvakter la den antatte gjerningsmannen i bakken kort tid etter skuddene.

– Jeg er tom for ord. Jeg gir mine dypeste kondolanser, og ber for at hans sjel får hvile i fred, sa den japanske statsministeren.

Kishida sier at valgkampen skal forsette, men med økte sikkerhetstiltak.

– Vi må absolutt forsvare frie og rettferdige valg, som er grunnsteinen for demokratiet. Vi vil fortsette med valgkampen vår i morgen som planlagt, med en sterk overbevisning om at vi aldri vil overgi oss til vold.

Angrepet har rystet Japan, et land som er blant verdens tryggeste og har noen av de strengeste våpenlovene. Skytingen har også høstet sterke reaksjoner fra en rekke verdensledere.

Politiet i Japan har pågrepet og siktet Tetsuya Yamagami (41) for drapet. Han tilstår å ha skutt Abe med et hjemmelaget våpen.

I en dramatisk video av hendelsen fra NHK høres to skudd mens Abe holder en tale. Etter skuddene faller Abe om og holder seg for brystet.

Japans nåværende statsminister, Fumio Kishida, var tydelig preget da han snakket til journalister om drapet på hans forgjenger og partifelle.

Abe er landets lengstsittende statsminister. 2020 måtte han gå av på grunn av sykdom.

Flere nyheter: