Menu
Amerikanske K. Barry Sharpless (81) er belønnet med sin andre nobelpris i kjemi. Dette bildet av ham er fra 2001 da han fikk sin første nobelpris. Foto: AP / NTB

Sharpless fikk sin andre nobelpris i kjemi

Amerikanske K. Barry Sharpless (81) er tildelt sin andre nobelpris i kjemi. Årets pris deler han med danske Morten Meldal og Carolyn R. Bertozzi fra USA.

Av NTB | 05.10.2022 12:30:46

Vitenskap og teknologi: De tre kjemikerne får prisen for sitt arbeid med en funksjonell måte å bygge molekyler på gjennom såkalt klikk-kjemi, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i en pressemelding.

Kjemikere verden over har lenge vært drevet av vilje til å bygge stadig mer kompliserte molekyler, konstaterer Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

Innen legemiddelforskningen har det ofte handlet om å gjenskape naturlige molekyler med legende egenskaper på kunstig vis. Det har ledet til mange beundringsverdige molekylbygg, men disse har dessverre også vært tidkrevende og svært dyre å få fram, heter det videre.

Ifølge komiteen var det Sharpless som fikk denne ballen til å rulle da han oppfant begrepet klikk-kjemi, som gjør at man også unngår uønskede biprodukter.

Mange molekyler opptrer i naturen i to former som er speilbilder av hverandre, og det er disse som kalles kirale.

Sharpless og Noyori fikk prisen for sitt arbeid med å utvikle molekyler som kan produsere millioner av den ønskede speilbildeformen. Disse brukes i produksjon av flere typer legemidler.

– Årets kjemipris handler om å ikke gjøre det så vanskelig og i stedet gå ut fra det lette og enkle. Selv om man velger en enkel vei, så kan man bygge avanserte og anvendbare molekyler, sier formannen i Nobelkomiteen for kjemi, Johan Åqvist.

Sharpless fikk også kjemiprisen i 2001, da sammen med japanske Ryoji Noyori for arbeidet med såkalt kirale molekyler.

Flere nyheter: