Menu
Shehbaz Sharif under et møte med pressefolk i Islamabad i forrige uke. Foto: Anjum Naveed / AP / NTB

Sharif valgt til ny statsminister i Pakistan

Shehbaz Sharif er som ventet valgt til ny statsminister i Pakistan etter at Imran Khan ble tvunget til å gå av i helgen.

Av NTB | 11.04.2022 14:34:35

Politikk: Avstemningen i nasjonalforsamlingen fant sted mandag. Sharif ble erklært som vinner da han hadde fått 174 stemmer i forsamlingen med 342 medlemmer.

Khans part, PTI, valgte å boikotte avstemningen. Etter at PTI-kandidaten Shah Mahmood Qureshi trakk seg, var det klart at opposisjonens leder Shehbaz Sharif ville bli valgt. Et stort antall PTI-representanter sa mandag at de trakk seg fra nasjonalforsamlingen i protest.

Flere hundre tusen pakistanere demonstrerte søndag kveld i protest mot at Khan ble avsatt.

Sharif tilhører det sentrumsorienterte partiet Pakistans Muslimske Liga (PML-N). Nå tar han sikte på å danne regjering med støtte fra det mer venstreorienterte Pakistans folkeparti (PPP).

Shehbaz Sharif er bror til tidligere statsminister Nawaz Sharif, som i 2018 ble dømt til sju års fengsel for korrupsjon. Det spekuleres på om han nå vil komme tilbake fra Storbritannia, der han lever i eksil.

I forkant av helgens avstemning hadde både koalisjonspartnere og medlemmer av Khans eget parti vendt seg mot ham. Han forsøkte å oppløse nasjonalforsamlingen og utløse nyvalg, men dette grepet ble erklært lovstridig av høyesterett.

Khan hevder USA har motarbeidet ham fordi han har ført en utenrikspolitikk som har vært til fordel for Kina og Russland. Da Russland begynte sin invasjon av Ukraina 24. februar, var Khan på besøk i Moskva, hvor han ble avbildet sammen med Vladimir Putin.

Imran Khan, som tidligere var en av Pakistans største cricket-stjerner, gikk av i helgen etter en mistillitsavstemning. Khan har anklaget USA for å samarbeide med hans politiske motstandere for å få ham avsatt fordi han har ført en uavhengig utenrikspolitikk – noe amerikanerne avviser.

Den nye regjeringen blir nødt til å håndtere omfattende økonomiske utfordringer som også skapte problemer for Khans regjering. Pakistan er blant annet rammet av økende inflasjon, i likhet med vestlige land.

Også i fjor ble Imran Khan forsøkt avsatt med et mistillitsforslag, men den gang vant han avstemningen med knapp margin.

(©NTB)

Flere nyheter: