Menu
Den franske seriemorderen Charles Sobhraj ble fredag løslatt fra fengsel i Nepal. Arkivfoto: Binod Joshi / AP / NTB

Seriemorder løslatt i Nepal

Franskmannen Charles Sobhraj (78), som har sittet mange år i fengsel for en rekke drap på 1970-tallet, er løslatt i Nepal.

Av NTB | 23.12.2022 08:26:30

Kriminalitet og rettsvesen: Han ble fredag kjørt bort fra fengselet i hovedstaden Katmandu, forbi en stor gruppe journalister.

Høyesterett i Nepal besluttet nylig at franskmannen skulle løslates av helsemessige årsaker og utvises fra landet innen 15 dager. Han er nå overlevert til nepalske immigrasjonsmyndigheter

I 2017 undergikk Sobhraj en hjerteoperasjon. Løslatelsen er i tråd med Nepals lovgivning om at sengeliggende fanger som allerede har sonet tre fjerdedeler av sin straff, kan løslates.

Sobhraj har vært fengslet i landet siden 2003 for to drap på 1970-tallet. Til sammen knyttes han til over 20 drap i ulike asiatiske land, og han er blant annet blitt portrettert i Netflix-serien «The Serpent».

Ifølge journalist Julie Clarke, som intervjuet Sobhraj i 2021, betraktet han seg selv som en kriminell helt.

Franskmannen ble raskt kjent under kallenavnet «bikinimorderen» som følge av at mange av hans ofre ble funnet i bikini.

Hans andre kallenavn «the serpent» eller «slangen», kom fra Sobhrajs evne til å bruke falsk identitet. Dette ble også tittelnavnet på serien laget av BBC og Netflix om livet hans.

Han ble utlevert til Frankrike i 1997, og levde en stund av å gi betalte intervjuer til journalister.

I 2003 reiste Sobhraj tilbake til Nepal, hvor han ble gjenkjent av en journalist og senere pågrepet. Franskmannen ble dømt til livstid i fengsel for ha å ha drept den amerikanske turisten Connie Jo Bronzich i 1975.

– Han så harmløs ut. Det var ren flaks at jeg kjente ham igjen. Jeg tror det var karma, sa journalisten som gjenkjente han, Joseph Nathan, til AFP torsdag etter at det ble kjent at Sobhraj nå løslates.

Det var Nathans artikkel i avisen Himalayan Times som førte til pågripelsen av Sobhraj i 2003. Ti år etter livstidsdommen ble Sobhraj også funnet skyldig i å ha drept Bronzichs canadiske følgesvenn.

– Hvis en forespørsel om utvisning blir varslet til dem, vil Frankrike være pålagt å innvilge den siden Sobhraj er fransk statsborger, sa talspersonen.

Mange av drapsofrene Sobhraj knyttes til, var vestlige backpackere som han foraktet og så på som fattige, unge narkomane. Som regel utga han seg for å være en juvelhandler og ble ofte venn med ofrene sine, før han dopet, ranet og drepte dem.

Sobhraj ble pågrepet i India i 1976 og tilbrakte 21 år i fengsel der, med unntak av en kort periode i 1986 da han dopet ned fengselsvakter og rømte. Han ble funnet igjen i den indiske delstaten Goa.

En talsperson for det franske utenriksdepartementet sa torsdag at deres ambassade i Nepal følger situasjonen tett.

(©NTB)

Flere nyheter: