reklame for smiaa
Menu
Serbias president Aleksandar Vucic (til venstre), Donald Trump og Kosovos statsminister Avdullah Hoti i Det hvite hus fredag. Foto: Evan Vucci, AP / NTB scanpix

Serbia og Kosovo normaliserer det økonomiske forholdet

Etter to dager med samtaler i Washington er Serbia og Kosovo enige om samarbeid på flere økonomiske felt. Målet er å tiltrekke investeringer og skape jobber.

Av NTB | 04.09.2020 18:53:01

Politikk: Samtalene i Washington mellom Serbias president Aleksandar Vucic, Kosovos statsminister Avdullah Hoti og representanter fra Det hvite hus startet på torsdag og fortsatte fredag.

– Dette er virkelig historisk. Jeg ser fram til å dra til begge landene om ikke altfor lenge, sier USAs president Donald Trump om enigheten i en uttalelse.

Serbia kunngjør også som et ledd i samtalene at de vil flytte ambassaden sin i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem, noe USA gjorde i 2017. I tillegg anerkjenner Kosovo Israel.

Trump-regjeringen har forsøkt å få med seg flere stater på å flytte ambassadene sine til Jerusalem, noe de ikke har hatt begrenset hell med fram til nå.

Kosovo erklærte sin uavhengighet fra Serbia i 2008, åtte år etter at Nato bombet Serbia som en reaksjon på det som ble vurdert som en overdrevent hardhendt inngripen mot det albanske opprøret i Kosovo.

De fleste stater i Vesten har anerkjent Kosovos uavhengighet, men Serbia og landets allierte, Russland og Kina, har ikke gjort det. Situasjonen har opprettholdt spenningene i regionen.

Serbia og Kosovo har allerede et visst samarbeid, blant annet om jernbane og flygninger, men næringslivsledere i begge nasjonene har vært frustrert over mangelen framgang på andre områder.

(©NTB)

Flere nyheter: