reklame for Sheiken Bowling
Menu
Det ble avholdt en stor protestmarsj mot Europride i Beograd søndag. Nå er pridearrangementet forbudt av politiet. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB

Serbia forbyr Europride

Serbiske myndigheter har nedlagt forbud mot Europride-marsjen som skulle finne sted i Beograd lørdag. En mørk dag, sier Høyres nestleder Henrik Asheim.

Av NTB | 13.09.2022 15:50:48

Politikk: – Serbisk politi har i dag forbudt årets Europride-marsj, skriver arrangøren Belgrade Pride i en melding i sosiale medier.

Marsjen var en del av det paneuropeiske Europride-arrangementet, som Serbia trakk seg fra å arrangere i august. Det er første gang Europride forbys av politiet.

– Dette er en mørk dag først og fremst for alle skeive i Serbia. Forbudet mot å arrangere Europride er nok et skritt bort fra et liberalt og åpent Europa. Det er rett og slett forferdelig trist, sier Høyres 1. nestleder Henrik Asheim.

Vi står sammen med den europeiske homobevegelsen for å sikre at alle mennesker på tvers av alle landegrenser kan leve frie liv, være den de er og elske den de vil, legger han til.

Rundt 15.000 mennesker var ventet å besøke Beograd gjennom Europride, som er Europas største LHBT-festival.

Pride-arrangørenes fellesorganisasjon EPOA skriver i en uttalelse at forbudet er meningsløst.

– Tusenvis av LHBTI+-mennesker og deres allierte er allerede i Beograd for å ta del i Europride. Vi samler oss på lørdag, selv om vi ikke kan marsjere.

(©NTB)

Flere nyheter: