Menu
Russiskstøttede separatister på en stridsvogn i utbryterregionen Donetsk i Øst-Ukraina. Stridsvognen er utstyrt med et russisk flagg. Foto: AP / NTB

Separatistledere i Øst-Ukraina beordrer mobilisering

Separatistlederne i utbryterregionene Donetsk og Luhansk i det østlige Ukraina har beordret mobilisering av militære styrker.

Av NTB | 19.02.2022 22:14:34

Krig og konflikter: – Jeg oppfordrer mine medborgere til å komme til militære registreringskontorer. I dag har jeg signert et dekret om mobilisering, sier Denis Pusjilin, som har vært leder i den separatistkontrollerte utbryterregionen Donetsk i Øst-Ukraina siden 2014.

Kort tid etter varslet også separatistenes leder i Luhansk, Leonid Pasetsjnik, en tilsvarende mobilisering, som innebærer at alle menn mellom 18 og 55 år forbys å forlate området. Donetsk og Luhansk er en av de to selverklærte republikkene i Donbas-området i Øst-Ukraina som kontrolleres av prorussiske separatister.

– Jeg oppfordrer alle menn i republikken som er i stand til å holde et våpen i sine hender, til å stå opp for sine familier, sine barn, sine koner og sine mødre, sier Pusjilin.

En ukrainsk soldat skal også ha blitt drept i sammenstøt med russiskstøttede separatister, ifølge det ukrainske forsvaret.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sier at de den siste tiden har registrert flere hundre våpenhvilebrudd med en betydelig økning i antall angrep i frontlinjen i det østlige Ukraina de siste dagene.

Begge sider har anklaget hverandre for å bryte våpenhvilen. Ifølge separatister i Donetsk har et vannrør blitt ødelagt i et granatangrep, mens en gassledning i Luhansk sto i brann etter en eksplosjon fredag, ifølge nyhetsbyråene Interfax og Ria.

– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil i den nærmeste framtid gi sine soldater ordre om å innlede en offensiv, hevdet Pusjilin fredag.

På andre siden av grensa, i Rostov-regionen i Russland, er det gjort store forberedelser for å kunne ta imot alle som krysser grensa.

Tusenvis av personer har allerede blitt evakuert, og til sammen skal over 700.000 mennesker bringes i sikkerhet fra Donetsk, ifølge myndighetene. Russlands president Vladimir Putin har instruert sin regjering om å hjelpe, blant annet ved å gi hver person 10.000 rubler, tilsvarende i underkant av 1.200 norske kroner.

– Volodymyr Zelenskyj forventer konkrete avtaler knyttet til leveranser til vårt land, i tillegg til ytterligere militær og økonomisk støtte, heter det i uttalelsen, som også understreker til at Zelenskyj returnerer til Ukraina senere lørdag.

Nato-sjef Jens Stoltenberg er også til stede på sikkerhetskonferansen, hvor han uttalte seg lørdag morgen.

– Vi vet ikke hva som vil skje. Men risikoen for konflikt er reell, sa han ifølge VG.

USAs president Joe Biden advarte fredag Zelenskyj mot å forlate Ukraina og sa at det «kanskje ikke er et klokt valg» å reise til München.

Lørdag opplyste Kreml at Frankrikes president Emmanuel Macron skal ha en telefonsamtale med sin russiske kollega, Vladimir Putin, i løpet av søndag.

Lørdag formiddag kom det meldinger om eksplosjoner i byen Donetsk, opplyser nyhetsbyrået Reuters. Det har også blitt meldt om flere granatangrep flere steder.

Fredag varslet de to separatistlederne i Luhansk og Donetsk at de har beordret masseevakuering av sivile til Russland. De to lederne begrunnet evakueringen med frykt for et nær forestående angrep fra ukrainske regjeringsstyrker.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltar lørdag på en sikkerhetskonferanse i München i Tyskland. Der møter han etter planen både den britiske statsministeren Boris Johnson, Tysklands statsminister Olaf Scholz, i tillegg til USAs visepresident Kamala Harris, opplyser Zelenskyjs talsperson i en uttalelse.

(©NTB)

Flere nyheter: