reklame for Sheiken Bowling
Menu
En politimann og en plakat med bilde av Puigdemont under en demonstrasjon utenfor det italienske konsulatet i Barcelona fredag. Foto: Joan Mateu / AP / NTB

Separatistleder Carles Puigdemont er løslatt

Den tidligere katalanske lederen Carles Puigdemont er løslatt på Sardinia etter å ha blitt pågrepet der torsdag.

Av NTB | 24.09.2021 19:07:14

Kriminalitet og rettsvesen: Beslutningen ble tatt av en domstol i byen Sassari fredag. Dommer Plinia Clara Azzena sa i sin kjennelse at Puigdemont ikke ilegges noen reiserestriksjoner i forkant av neste rettsmøte, som skal holdes 4. oktober

Puigdemont ble pågrepet da han dro til den italienske øya for å delta på et kulturarrangement, og Spania ønsket å få ham utlevert.

– Det er åpenbart at Carles Puigdemont må stilles til ansvar for sine handlinger og stilles for retten, sa den spanske statsministeren Pedro Sánchez på en pressekonferanse fredag.

Den tidligere katalanske lederen var på Sardinia for å delta på en folklorefestival. Sardinia har katalanske kulturelle røtter, og, i likhet med Catalonia, en uavhengighetsbevegelse.

– Dette er et tydelig eksempel på politisk forfølgelse, sa Puigdemont den gang.

Spanske myndigheter var derimot godt fornøyd med avgjørelsen. De har flere ganger forsøkt å få Puigdemont utlevert etter at han flyttet til Belgia.

Han ble pågrepet i Tyskland i 2018, men en tysk domstol nektet å utlevere ham.

Puigdemont er ettersøkt i Spania for rollen han spilte i det mislykkede forsøket på å løsrive Catalonia fra Spania i 2017.

Puigdemont har levd i eksil i Belgia siden 2017. Han er innvalgt i EU-parlamentet, men forsamlingen vedtok tidligere i år å oppheve hans parlamentariske immunitet.

(©NTB)

Flere nyheter: