Menu
Seouls borgermester Park Won-soon kan glede seg over at Sør-Koreas OL-komité har valgt byen som kandidatby til olympiske sommerleker i 2023, som etter planen skal arrangeres sammen med Nord-Korea. Foto: Kim In-chul, Yonhap via AP / NTB scanpix

Seoul blir søkerby for felles koreansk OL

Sør-Korea har utpekt hovedstaden Seoul som søkerby til olympiske sommerleker i 2032. Lekene skal bli et samarbeid mellom Sør- og Nord-Korea.

Av NTB | 12.02.2019 07:32:49

Sport: De to landene skal fredag offisielt informere Den internasjonale olympiske komité (IOC) om at de vil søke lekene sammen. Nord-Korea skal offentliggjøre sin søkerby senere i uken, men etter alt å dømme blir det hovedstaden Pyongyang.

Avgjørelsen om å søke OL sammen, og om å delta sammen i Tokyo-OL neste år, ble fattet etter en serie møter mellom representanter for de to landene i fjor.

Under et møte i Sør-Koreas OL-komité mandag ble Seoul foretrukket som søkerby framfor Busan.

Seouls borgermester Park Won-soon sa at han vil sørge for at søknaden bidrar til «å endre den koreanske halvøyas skjebne».

– Om Seoul-lekene i 1988 var forsoningsleker midt under den kalde krigen mellom øst og vest, og Pyeongchang-lekene i 2018 var et steg mot fred, vil OL i 2032 lanseres som det siste stoppested på veien mot fred, sa han.

Da Seoul arrangerte OL i 1988, boikottet Nord-Korea lekene etter at langvarige forhandlinger om deltakelse ikke førte fram.

Nord- og Sør-Korea har teknisk vært i krig med hverandre siden koreakrigen fra 1950 til 1953 endte med våpenhvile, men ingen fredsavtale. Forholdet mellom landene har det meste av tiden vært iskaldt, men det siste året har det vært tendenser til tøvær.

Under Pyeongchang-OL i fjor stilte Nord- og Sør-Korea felles lag i ishockey for kvinner, og Nord-Korea var til stede både med utøvere og politiske ledere. Siden har landene stilt felles lag også i flere andre idrettskonkurranser.

(©NTB)

Flere nyheter: