Menu
Leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum fremmer tirsdag fram et forslag i Stortinget om å få Norge ut av EUs energibyrå Acer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Senterpartiet vil ha omkamp om Acer

Senterpartiet varsler omkamp om Norges tilslutning til EUs energibyrå hvis de rødgrønne vinner valget til høsten. Ap sier nei.

Av NTB | 23.03.2021 07:53:08

Økonomi og næringsliv: Senterpartiet kjempet lenge en innbitt kamp mot at Norge skulle bli med i energibyrået Acer i 2018. De har ikke gitt opp, og tirsdag fremmer leder Trygve Slagsvold Vedum et forslag i Stortinget om å be regjeringen starte prosessen med å trekke Norge ut, ifølge NRK.

– For Sp er det særdeles viktig å ha en lav norsk kraftpris. Og i en eventuell ny regjering, hvis vi får tillit til det, vil nettopp det å ta tilbake kontroll over kraftpolitikken være avgjørende viktig, sier han til kanalen.

Acer skal skape et felles europeisk energimarked ved å samkjøre ulike regler og sørge for utbygging av strøm- og gassnett.

Forslaget får neppe flertall i Stortinget i vår, men Sp vil bringe det med seg inn i høstens eventuelle regjeringsforhandlinger.

Mens SV og Rødt står på Sps side, vil MDG gjøre som Arbeiderpartiet og beholde det norske energisamarbeidet med EU.

Aps energi- og miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide advarer mot forslaget om å trekke Norge ut.

– Jeg tenker at mine venner i Sp egentlig vil nevne dette så ofte som mulig for å bære havre til en død hest, men i praksis mener jeg dette er avklart, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: