Menu
Partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet holdt appell under fakkeltoget mot mot regjeringens ulvepolitikk 8. januar. Det gjør ham ikke mindre populær hos velgerne. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Senterpartiet suser forbi Frp på ny måling

Senterpartiet når nye høyder på Klassekampens og Nationens første meningsmåling i 2019. Med 12,5 prosent går de forbi Frp med et halvt prosentpoeng.

Av NTB | 12.01.2019 00:09:49

Politikk: Sps oppslutning på 12,5 prosent er en framgang på 0,9 prosentpoeng.

Mandatfordelingen gir 91 plasser til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. De tre ville dermed sikret seg et solid flertall på Stortinget.

KrF og Venstre er med henholdsvis 3,8 og 3, 3 prosents oppslutning mindre enn Rødt som får 3,9 prosent.

– Senterpartiet har høy lojalitet fra sine tidligere velgere, samtidig som de plukker jevnt fra alle andre partier, sier han til Nationen.

Han tror Vedums kritikk mot eliten kan ha vært lokkende for en del av befolkningen.

– Dette er nok personer som generelt sett ikke er så opptatt av Senterpartiets politikk, men som syns det gir god gjenklang.

– Så langt der ifra. Denne uken var jeg på nynorskens hus i Førde for å fremme målsaken. Det var ikke mye Trump over det. Statsministeren sier også at jeg skaper motsetninger, men disse konfliktlinjene mellom folkestyre og embetsmannsstat har vi hatt i Norge siden 1800-tallet. Vi i Senterpartiet mener det samme som vi alltid har gjort. For noen år siden ble vi kalt for bakstreverske. Nå er det populisme, sier Vedum til Klassekampen.

Målingen er gjennomført av Norfakta for Klassekampen og Nationen 8. og 9. januar. Feilmarginen er mellom 0,8 og 2,8 prosentpoeng og er størst for de største partiene. Alle endringene på denne målingen er innenfor feilmarginen.

Valgforsker Bernt Aardal syns interessant å se på Senterpartiet, som har stabilisert seg på omtrent samme oppslutning som Fremskrittspartiet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avviser at han er inspirert av Donald Trump

Oppslutningen til partiene fordeler seg slik (endring fra desembermålingen i parentes): SV 7,4 (-), Ap 27,7 (-0,7), Sp 12,5 (+0,9), KrF 3,8 (-), Venstre 3,3 (+0,3), Høyre 24,7 (-1,2), Frp 12 (-0,1), Rødt 3,9 (+0,8) og MDG 2,8 (+0,3).

(©NTB)

Flere nyheter: