Menu
Andreas Fjorden Ree kunne juble for sin største triumf hittil i karrieren med gull på femmila. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sensasjonell femmilsseier i NM til Fjorden Ree – vant gullkampen mot Hans Christer Holund

Andreas Fjorden Ree (21) sjokkerte alle og gikk helt til topps på femmila i NM i Harstad tirsdag. Hans Christer Holund (33) klarte ikke å matche unggutten.

Av NTB | 29.03.2022 14:49:36

Sport: Ree fikk ikke stille i NM i 2021, ettersom han manglet seniorseeding til å starte. Litt mer enn halvveis ut på femmila i fri teknikk tydet det meste på at gullkampen ville stå mellom sensasjonen Ree og gullvinneren fra femmila i VM i Seefeld 2019, Holund.

Til slutt klarte Ree å tukte sin 12 år eldre gullrival.

– Det er bra. Det er artig. Det er litt av en distanse å vinne dét, sa en kortfattet Ree til NRK etter løpet.

Seiersmarginen var på 39 sekunder ned til Holund, som hadde et hav av tid ned til bronsevinner Iver Tildheim Andersen. Han endte tre minutter og to sekunder bak Ree.

Mange trodde at forspranget til Ree ville bli spist opp da Holund økte stort til resten av konkurrentene etter 38,8 kilometer. Men istedenfor å tape tid til sin langt mer meritterte konkurrent, økte Ree differansen til 50,5 sekunder.

– Det var bare å gå ut i sin fart. Jeg har ganske lite respekt for distansen og gikk ut i overkant. Men det holdt helt inn.

Unggutten tapte tid til Holund mot slutten, men holdt unna de siste kilometerne.

– Jeg følte aldri at jeg kom til å slukne. Jeg følte jeg skulle stå distansen bra. Det er vel bare at når Holund girer om, så går det fort da også, sa Ree.

Nå venter flere sjanser i verdenscupen for stortalentet. I tillegg til å slå Holund, parkerte Ree bronsevinneren fra femmila i Beijing-OL i februar, Simen Hegstad Krüger. Han endte på 5.-plass, 4.44,3 minutter bak Ree.

– Det var fem lange mil i dag. Det ble fryktelig langt opp til teten der. Artig med Andreas som vant her i dag. Det er imponerende at en så ung kar står en så tøff femmil. Jeg tror ikke det er det siste vi ser av ham oppe i toppen der, sa Krüger.

Han har fulgt Ree siden han var 15 år. Den ferske NM-gullvinneren har ligget i hardtrening mens eliteløperne har kjempet om medaljer på internasjonalt nivå.

– Jeg har trent veldig bra. Det er svaret. Jeg vet ikke hvor mye de andre har trent, men jeg har i alle fall trent bra, kanskje i overkant, sa Ree om hvorfor han var aller sterkest på femmila.

Etter passeringen ved 34,5 kilometer, der Ree ledet med 32 sekunder, satte Holund opp tempoet.

21-åringen går for Støren og skulle egentlig debutere i verdenscupen på femmila i Holmenkollen tidligere i mars. Koronasmitte satte en stopper for det.

(©NTB)

Flere nyheter: