Menu
President Donald Trump er misfornøyd med budsjettforslaget som fredag ble godkjent i Senatet. Foto: Patrick Semansky, AP / NTB

Senatet trosser Trump med godkjennelse av forsvarsbudsjett

Kongressen har godkjent forsvarsbudsjettet i USA til tross for at president Donald Trump har sagt at han vil legge ned veto.

Av NTB | 11.12.2020 21:08:19

Økonomi og næringsliv: Senatet godkjente fredag budsjettet på 740,5 milliarder dollar, tilsvarende mer enn 6.500 milliarder norske kroner. Bare 13 stemte imot, mens 84 senatorer stemte for å godkjenne budsjettet.

Det store flertallet sender et sterkt signal til Trump om at han kan bli overkjørt dersom han forsøker å legge ned veto.

Budsjettet ble også godkjent av et overveldende flertall i Representantenes hus tidligere denne uken.

Skulle Trump legge ned veto, som han har truet med flere ganger, viser avstemningene at begge kamrene har det to tredelers flertallet som er nødvendig for å få snudd et presidentveto.

Trump knytter sin vetotrussel til et krav om at Kongressen må slå ned på sosiale medier som Twitter og Facebook, som han hevder motarbeider ham og republikanerne.

Han knytter også vetotrusselen til at det i budsjettforslaget står at navn på tidligere sørstatsgeneraler skal fjernes fra ti militærbaser.

Forsvarsministeren må først legge fram en analyse om konsekvensene av en slik beslutning og deretter må det gå minst 120 dager før en eneste av de 34.500 soldatene kan hentes hjem.

Forslaget forsøker også å begrense eller på andre måter skape vanskeligheter for Trumps planer om å trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan og Sør-Korea.

Forsvarsbudsjettet sikrer rundt 17,5 milliarder kroner dagen til militærutgifter neste år. Nå går det videre til Trump for godkjenning.

Den siste versjonen av budsjettet går flere steder mot Trumps ønsker. Budsjettutkastet stanser blant annet inntil videre Trumps planer om å trekke amerikanske styrker ut av Tyskland.

(©NTB)

Flere nyheter: