Menu
Dommere og assistenter skal få teknologisk hjelp til å avgjøre om spillere er i offside eller ikke. SOAT benyttes første gang i den europeiske supercupen neste uke og skal brukes i mesterligaen fra kommende sesong. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Semiautomatisk offsideteknologi debuterer i supercupen – brukes i mesterligaen

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) melder at semiautomatisk offsideteknologi vil brukes første gang i supercupen i Helsingfors neste uke.

Av NTB | 03.08.2022 18:30:48

Vitenskap og teknologi: Den nye teknologien, som har fått navnet SOAT, skal benyttes i mesterligaen i sesongen som kommer. Tidligere har Fifa offentliggjort at SOAT skal brukes i VM-sluttspillet i Qatar.

SOAT skal gi de VAR-ansvarlige hjelp til å vurdere offsidesituasjoner raskere og mer presist enn i dag, ifølge Uefa, og det skjer ved hjelp av spesielle kameraer som vil være i stand til å følge posisjonen til 29 punkter på kroppen til hver spiller.

Når en spiller er i offsideposisjon, utløser det varsling til VAR-rommet.

Systemet benyttes for alvor første gang i den europeiske supercupen mellom mesterligavinner Real Madrid og europaligavinner Eintracht Frankfurt i Helsingfors neste onsdag, men Uefa sier at teknologien i utviklingsfasen har vært testet 188 ganger siden 2010.

Blant kampene som har vært brukt til å teste teknologien er alle kamper i mennenes mesterliga forrige sesong, utslagsrundene i kvinnenes mesterliga og kvinnenes EM-sluttspill.

– Uefa ser hele tiden etter nye teknologiske løsninger for å forbedre fotballen og støtte dommerne, sier Uefas dommersjef Roberto Rosetti.

– Systemet er nå klart til bruk i offisielle kamper og vil benyttes på alle Champions League-arenaer.

(©NTB)