Menu
Frankrike kunne juble for seier over Tyskland i den første kampen i dødens gruppe i fotball-EM. Foto: Matthias Hangst, Pool via AP / NTB

Selvmål senket Tyskland da verdensmesteren vant 1-0

Et klønete selvmål av Mats Hummels ga verdensmester Frankrike 1-0-seier over Tyskland i den første tungvektsduellen i «dødens gruppe» i fotball-EM.

Av NTB | 15.06.2021 23:07:41

Sport: Kylian Mbappé og Karim Benzema fikk scoringer annullert for offside, det siste etter VAR-bruk. Frankrike hadde også et stolpeskudd, men selvmålet holdt for «Les Bleus».

Paul Pogba og Ngolo Kanté dominerte på midtbanen i München og bidro til en svært viktig seier i en gruppe der Ungarn er neste motstander før Portugal står imot i revansjoppgjør fra forrige EM-finale.

– Vi gjorde en stor kamp mot et meget godt lag. Vi var ikke langt unna å score målet som ville punktert kampen, men vi fikk aldri store problemer bakover. Vi leverte en sterk prestasjon med kvalitet og talent, sa Frankrikes landslagssjef Didier Deschamps til M6.

– Vi vet alle hva åpningskampen betyr. Den setter takten for hele turneringen. Det var en tøff kamp, men jeg synes vi viste at våre rivaler har grunn til å frykte oss, sa Pogba til M6. Han ble kåret til banens beste.

Tyskland var det niende laget som spilte på egen arena i EM-sluttspillet, og det sjette som ikke greide å score. Fem av dem har gått tapende av banen foran egne tilskuere.

Italia innledet EM med fest og 3-0-seier hjemme i Roma, men siden har England og Nederland halt i land ettmålsseier, Spania fått 0-0 mot Sverige og de øvrige hjemmelagene tapt: Danmark, Russland, Skottland, Ungarn, Tyskland.

– Vi var ikke det dårligste laget i dag. Vi dominerte kampen, men vi slapp inn et dumt mål. Jeg synes vi fortjente et poeng, sa Joshua Kimmich til ZDF.

– Frankrike er favoritt i denne turneringen. I neste kamp må vi vise at vi også er blant seierskandidatene.

Stopperveteranen er tilbake i Tysklands landslag etter tidligere å ha blitt kassert av Joachim Löw, men den avtroppende landslagssjefen har tatt ham og Thomas Müller til nåde igjen i håp om å vinne en tittel til.

Hummels fikk ikke hjelp i forspillet. Karim Benzema dro sin oppasser Antonio Rüdiger langt ut av posisjon, og Frankrike brukte rommet til kvikke kombinasjoner på høyresiden etter et innkast. Benjamin Pavard, Pogba og Benzema var involvert før Manchester United-stjernen vridde spillet.

Det var langt mellom sjansene i en kamp mellom to lag med betydelig respekt for hverandre. Ilkay Gündogan skjøt utenfor på tyskernes beste sjanse før pause.

Serge Gnabry kom til en kjempesjanse i det 54. minutt. Robin Gosens la inn fra venstre, og Bayern München-spilleren møtte ballen på volley. Fra god posisjon sendte han den noen centimeter over tverrliggeren.

Tyskland blottet seg bakover i jakt på utligning, og Mbappé fikk flere sjanser til å punktere kampen.

I det 66. minutt så han ut til å ha gjort det da han fintet Kimmich fram og tilbake flere ganger før han lekte ballen i mål ved lengste stolpe, men linjemannen markerte korrekt at han hadde vært offside i forspillet.

Fem minutter før full tid spilte Pogba fram Mbappé, som serverte Benzema scoring i tomt mål, men VAR kom til at Mbappé var offside.

Didier Deschamps kan bli den første som vinner både VM og EM først som spiller og så som landslagssjef. Han var lagkaptein da Frankrike vant VM i 1998 og EM i 2000, landslagssjef da Frankrike ble verdensmester for tre år siden.

Etter tirsdagens kamp virker det mer sannsynlig at han skal greie det enn at Joachim Löw skal avslutte tiden som tysk landslagssjef ved å komplettere samlingen med EM-tittel etter VM-triumfen i 2014.

– Vi kjempet helt til slutt. Jeg kan ikke bebreide mine spillere for innsatsen, sa Löw til ZDF.

I det 20. minutt tok Frankrike ledelsen. Pogba slo en vakker crossball med utsiden til Lucas Hernández, som møtte den på direkten og la hardt inn foran mål. Ballen var på vei mot Mbappé, men i forsøket på å klarere strømpesparket Hummels den i eget nett.

Tidlig i 2. omgang var Adrien Rabiot veldig nær 2-0 da han ble spilt gjennom av Mbappé. Det så ut som offside, men var det ikke, og han skjøt stolpe-ut. Keeper Manuel Neuer trodde på innlegg og var ikke med på notene. Antoine Griezmann i midten gjorde det klart at også han kunne tenkt seg en pasning.

I det 78. minutt parkerte PSG-hurtigtoget Hummels og var alene gjennom, men Hummels kastet seg inn og taklet ham bakfra. Han traff både ballen og foten til Mbappé, og hjemmelaget var heldig da dommeren vinket spillet videre.

(©NTB)

Flere nyheter: