reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
ARKIVBILDE: Privat

Selger smågodt i løsvekt til påske

Kommunelege Jostein Helgeland i Haugesund er sjokkert over at Mattilsynet nå vil tillate salg av smågodt i løsvekt til påske.

Av Egil M Solberg | 04.04.2020 09:04:04

Koronakrise: Kommuneoverlege i Haugesund, Jostein Helgeland, frykter ifølge TV2 at det kan føre til at flere blir smittet av koronaviruset.

– Jeg tror Mattilsynet tar feil. Vi vurderer det slik at løssalget av smågodt er en aktuell smitterisiko, sier Helgeland til kanalen.

Flere kommuner har av smittehensyn valgt å innføre forbud mot salg av smågodt. Mattilsynet mener på sin side, at smågodtsalget er trygt.

– Smitte via matvarer uten emballasje er lite sannsynlig, siden koronaviruset først og fremst smitter gjennom luftveiene ved kontakt med en smittet person, sier matdirektør i Mattilsynet, Karina Kaupang til kanalen.

Kommunelegen i Haugesund mener Mattilsynet tar feil.

– Det er vanskelig å bevise at smitten sprer seg via matvarene, men det er også vanskelig å motbevise. Tenk om noen med smitte på hendene tar på smågodtet, og at noen andre deretter kjøper smågodtet og spiser det, sier han.

Det er forby mot salg av smågodt i Haugesund og kommunen har ingen planer om å endre på dette.

«Det er ikke tillatt å selge smågodt, nøtter eller andre ikke-emballerte varer som brødvarer i skuffer, kaker eller andre varer uten emballasje», lyder lovforskriften.

Forsker: – Delvis enig

– Det er for enkelt å si at viruset ikke pleier å overføres via overflaten av smågodtet, men samtidig så skal man jo ikke ta på matvarene med hendene, sier immunologi-forsker Gunnveig Grødeland Grødeland til TV2.

Avslutningsvis sier immunologen til kanalen at smitterisikoen i butikken vil være liten, dersom man tar håndhygiene på alvor.

Flere nyheter: