Menu
Alginor fikk sommeren 2020 tilslag på hele 185 millioner kroner i EU-midler. Dette er den største summen EU har gitt en norsk bedrift noensinne. På bildet: Egil Andreas Storesund Hanssen og Benjamin Thormodsen fra Alginor. Foto: Marcus Sannes / Validé Haugesundregionen.

Selger aksjer for 270 mill i Alginor

Industrikonsernet Borregaard vil spytte inn rundt 270 millioner kroner i biotek-selskapet Alginor. Nå planlegger det Haugesund-baserte selskapet å hente mer penger, og vil gå på børs innen tre år.

Av Egil M Solberg | 23.07.2021 09:10:07

Næringsliv: Alginor fikk sommeren 2020 tilslag på hele 185 millioner kroner i EU-midler. Dette er den største summen EU har gitt en norsk bedrift noensinne.

LES OGSÅ: 185 millioner til lokal bioteknologi

Borregaard vil investere sammen med European Innovation Council Fund (EIC Fund) og den nåværende aksjonæren Hatteland Group, i et direkte tilbud om nye aksjer i det marine bioteknologiselskapet Alginor, ifølge en melding fra selskapet.

Budet vil utført i to deler, fra tredje kvartal 2021 til slutten av mai 2022, og det vil skaffe Alginor cirka 300 millioner kroner i frisk kapital.

– Vi ser at Alginor og Borregaard er en god match som kan sikre vellykket kommersialisering av teknologien og fremtidig notering av selskapet på Oslo Børs, sier Heidi Kakko, medlem av EIC-fondets investeringskomité.

I en relatert transaksjon vil Borregaard erverve 337.100 aksjer i Alginor fra et selskap kontrollert av grunnlegger og adm. direktør i Alginor, Thorleif Thormodsen, som tilsvarer 25 prosent av hans aksjepost.

I tillegg planlegger Alginor en emisjon i løpet av høsten 2021 der detaljene vil bli kunngjort etterhvert. Etter at transaksjonene blir gjennomført vil Borregaard ha 24,99 prosent av aksjene i Alginor, en total investering på cirka 144 millioner kroner.

Direkte emisjon

Utover den planlagte emisjonen i høst vil Alginor mellom mai 2022 og april 2024 utføre en ekstra rettet emisjon utelukkende til Borregaard. Emisjonen vil øke Borregaards eierandel til 35 prosent, som gir en ytterligere kapitalinnsprøytning på 126 millioner kroner.

Gjennom de nevnte transaksjonene har Alginor sikret seg nødvendig finansiering for å oppskalere bioraffinerikonseptet i Haugesund-området.

– Vi har fulgt Alginor som en tidlig investor i mer enn tre år. Selskapet har allerede vist imponerende fremgang, og vi er glade for å fortsette investeringene og støtte utviklingen og veksten av Alginor, sier Jacob Hatteland, medeier i Hatteland Group.

Transaksjonene er betinget av endelig godkjenning av Alginors generalforsamling.

Flere nyheter: