Menu
Deltakerne i 4. juli-paraden i Highland Park utenfor Chicago løp i dekning da det ble hørt skudd. Foto: Chicago Sun-Times / AP / NTB

Seks drept under 4. juli-parade utenfor Chicago – politiet leter etter navngitt mann

Minst seks personer ble drept da det ble åpnet ild mot en 4. juli-parade i Chicago-forstaden Higland Park mandag. Politiet jakter fortsatt på gjerningsmannen.

Av NTB | 04.07.2022 01:16:02

Fritid: Ifølge politiet skjøt gjerningsmannen fra et hustak da paraden passerte nedenfor.

Politiet har navngitt Robert Crimo, en 22 år gammel hvit mann som er fra området, som interessant i saken, og de leter etter ham. De mener at det kun dreier seg om en skytter.

Også Crimos bil er identifisert med registreringsnummer. Politiet ville ikke mandag svare på spørsmål om hvordan de har kommet fram til ham.

Mandag kveld rykket en gruppe politibetjenter ut til en adresse i Highland Park der Crimo står bostedsregistrert.

De omringet boligen, og enkelte betjenter holdt våpen mot boligen. Veiene som går til boligen var sperret av, og kun enkelte politifolk får komme forbi sperringene.

Seks personer er bekreftet drept, og minst 30 er såret og sendt til sykehus, opplyser politiet. Av de seks drepte er fem voksne som døde på åstedet.

Den sjette ble tatt til sykehus, men døde av skadene der. Flere av de sårede er barn, og minst ett har fått alvorlige skader.

– Handlingen virker foreløpig helt tilfeldig. Det er ingenting som tyder på at gjerningsmannen har tatt noen gisler, sa politiets talsperson Chris Covelli.

I tillegg har det amerikanske luftfartstilsynet sperret av luftrommet over Highland Park, melder CNN.

– Politiet søker etter den mistenkte, og det er funnet et skytevåpen, skriver myndighetene i forstaden på sitt nettsted.

Politiet bekrefter at det er funnet en rifle etter masseskytingen, men de har ikke bekreftet at det var den som ble brukt under angrepet. Våpenet blir nå undersøkt.

Hundrevis av mennesker løp i panikk fra åstedet da gjerningsmannen begynte å skyte.

Highland Park ligger rundt 40 kilometer nord for Chicago og har rundt 30.000 innbyggere. Området regnes for å være velstående, og innbyggerne der har i gjennomsnitt tre ganger så høy inntekt som ellers i USA.

Blant annet er det lastet opp en video av det som tilsynelatende er ruta der 4. juli-paraden gikk. I tillegg vises tegninger og animasjoner av folk som blir skutt, og også av en skytter som blir drept av politiet.

Videoene er lastet opp i slutten av 2021. En person fra Chicago som heter Robert Crimo og er 22 år gammel, har publisert musikk under navnet «Awake the Rapper», og musikken fra denne rapperen er lagt på noen av videoene.

– Jeg kommer ikke til å gi opp kampen mot våpenvold-epidemien, sier Biden, som legger til at han som president nylig undertegne den første innskjerpingen av USAs våpenlover på flere tiår.

– Men mye arbeid gjenstår, legger han til.

– Vennligst unngå sentrum i Highland Park. Mer informasjon vil bli delt etter hvert som den blir tilgjengelig, skriver hun.

Rotering opplyste samtidig at 4. juli-feiringen er avlyst. Også parader i nærliggende byer ble avlyst etter skytingen.

Ifølge Chicago Sun-Times begynte paraden i 10-tiden lokal tid, men ble stanset 10 minutter senere da det ble avfyrt skudd mot deltakerne.

Det understrekes at gjerningspersonen ikke er pågrepet og blir ansett for å være farlig. Folk i området er derfor bedt om å holde seg innendørs. Mer enn 100 politifolk søker etter den mistenkte. Også FBI bistår i søket.

Ett vitne forteller til CNN at han hørte mellom 20 og 25 skudd, andre mener at det ble avfyrt minst 40 skudd fra et halvautomatisk våpen.

På en YouTube-kanal er det lastet opp en lang rekke videoer der Crimo synes å være avbildet.

President Joe Biden skriver at han og USAs førstedame Jill er «sjokkert over den meningsløse volden med skytevåpen som nok en gang har ført til sorg» i USA.

Ordføreren i Highland Park, Nancy Rotering, ber på Twitter innbyggerne om å holde seg unna sentrum.

(©NTB)

Flere nyheter: