Menu
Sveitserne stemte søndag ja til at landets koronalover skal fortsette. Foto: Michael Buholzer / AP / NTB

Seier for koronapass-tilhengerne i Sveits

Et flertall av sveitserne har sagt ja til å fortsette landets pandemipolitikk, som innebærer krav om koronapass på offentlige steder og arrangementer.

Av NTB | 28.11.2021 17:30:47

Medisin og helse: I søndagens folkeavstemning stemte 62 prosent av sveitserne for at regjeringens koronalov fortsatt skal gjelde.

Det er andre gang på fire måneder at Sveits holder en folkeavstemning om pandemipolitikken. Denne gangen skjer det mens smitten er raskt på vei oppover og myndighetene advarer mot en femte smittebølge.

I juni ble folkeavstemningen holdt etter at regjeringen ble kritisert for å ha gitt seg selv for vide fullmakter på bekostning av innbyggernes individuelle rettigheter.

Også da sa over 60 prosent av velgerne likevel ja til loven som gir regjeringen vide fullmakter til å iverksette smitteverntiltak.

Koronapasset innebærer at kun fullvaksinerte, de som er blitt friske etter en koronainfeksjon, og de som tester negativt, kan gå på barer og spisesteder og delta på offentlige arrangementer.

Loven det ble stemt over, har også åpnet for at myndighetene har kunnet bevilge milliarder av sveitserfranc til arbeidstakere og bedrifter som er rammet av pandemien.

Fra midten av oktober til midten av november har det gjennomsnittlige smittetallet i løpet av de sju siste dagene blitt femdoblet. Det ligger nå på over 5.200 per dag. Kurven er den samme som i nabolandene Tyskland og Østerrike.

Søndag skjerpet politiet sikkerheten rundt flere politikere som har mottatt hets og også dødstrusler.

Politiet sperret også av områdene rundt regjeringsbygninger og nasjonalforsamlingen søndag i frykt for at det kan oppstå uroligheter i kjølvannet av folkeavstemningen.

Søndagens folkeavstemning ble holdt på initiativ fra kritikere som er imot bruken av koronapass.

Det har vært flere store demonstrasjoner mot myndighetenes koronarestriksjoner, og mange sier de også har følt seg presset til å ta vaksine mot sin vilje.

(©NTB)

Flere nyheter: