Menu
Et bilde frigjort av Forsvaret viser flyet av typen Osprey, tatt i Norge 19. februar i år. Foto: Tiril Haslestad / Forsvaret / NTB

Scooterpatrulje på vei inn til styrtet amerikansk militærfly i Beiarn

Letemannskaper er på vei til vraket av det amerikanske militærflyet som styrtet i Beiarn i Nordland. Flyet deltok i øvelsen Cold response.

Av NTB | 18.03.2022 23:49:30

Politikk: Et mannskap på fire var ute på treningsoppdrag i flyet av typen US Osprey. De skulle etter planen ha landet igjen like før klokken 18. Da det ikke skjedde, ble flyet meldt savnet.

Flyet hadde kurs for Bodø da det forsvant, og siste kjente posisjon var fra Saltfjellet.

Klokka 21.17 ble det gjort funn på bakken i Gråtådalen i Beiarn, opplyser Forsvaret. Hovedredningssentralen bekrefter at det er et krasjsted.

– Det var nødpeiler på Sea King-helikopter som slo ut over Beiarn. De gjorde et visuelt funn, de så maskinen som har gått i bakken, sier stabssjef Bent Are Eilertsen hos politiet i Nordland til NTB.

– Sea King-en har ikke vært nede ved havaristen, men det var ingen tegn til liv man kunne se fra lufta. Vi er nå kommet til Beiarn og jobber med å få scooterpatruljer inn til havaristedet, sier Eilertsen.

Funnstedet skal ikke ligge så langt fra veien, så det er håp om å nå inn dit om ikke altfor lang tid.

– Det er snakk om noen hundre meter fra vei, sier pressetalsmann Thomas Ringen hos Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Politiet bistår HRS. Det ble også tilkalt mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Sivilforsvaret, men en del av mannskapene ble tilbakekalt da flyet ble lokalisert. Det gjenstår 10–20 mannskaper som skal ta seg inn til funnstedet, ifølge Eilertsen.

– Det er mørkt og dårlig vær, og det er et område med skredfare. Så det er mange ting å ta hensyn til, sier stabssjefen.

Flyet har operert ut fra Bodø de siste ukene og har tatt del i militærøvelsen.

– Det er amerikanerne selv som er ansvarlige for å informere sine egne om ulykken, mens vi har informert våre, sier oberstløytnant Stine Barclay Gaasland til NTB.

Forsvaret kunne sent fredag kveld ikke si noe nærmere om hvordan ulykken vil påvirke Cold Response. Men Forsvaret sier det holdes løpende kontakt med den amerikanske ledelsen.

– Vi er i en tidlig fase. Det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser dette eventuelt får for øvelsen, sier Fredrik Sandberg, pressekontakt på Cold Response.

V-22 Osprey er et amerikansk militært luftfartøy med en 12-meter tiltrotor på hver vinge. Luftfartøyet kan ta av og lande vertikalt eller på en kort rullebane som et helikopter, og det kan fly som et vanlig propellfly når det er kommet i luften.

– Så har vi tett kontakt med Forsvaret underveis, sier han.

Havarikommisjonen for luftfart er varslet om ulykken. De holder løpende kontakt med Forsvaret.

Været er dårlig i området, med snøbyger og kraftig vind. Det var derfor ikke mulig for redningshelikopteret å lande.

Flyet deltok i den storstilte militærøvelsen Cold Response, som er i gang i Nord-Norge. Øvelsen der 30.000 soldater fra 27 Nato-land deltar, startet tirsdag.

Forsvaret stiller de ressurser tilgjengelig som HRS og politiet måtte be om. På spørsmål om det gjøres noe spesielt med tanke på situasjonen i Ukraina, svarer Ringen i HRS at dette styres som en ordinær redningsaksjon så langt.

Flere nyheter: